Tomb municipal

L’oposició de Badalona firma el nou govern de la ciutat sense tenir garantida l’estabilitat del mandat

  • El PSC, ERC, En Comú Podem i Junts afirmen que es tracta d’un pacte «centrat en Badalona» i a «recuperar la dignitat i l’estabilitat institucional»

L’oposició de Badalona firma el nou govern de la ciutat sense tenir garantida l’estabilitat del mandat

ACN / Jordi Pujolar

1
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El PSC, ERC, En Comú Podem i Junts, quatre dels cinc grups que encara componen l’oposició a l’Ajuntament de Badalona, han firmat aquesta tarda l’acord per al nou govern de la ciutat, que començarà a funcionar un cop prosperi la moció de censura contra el popular Xavier García Albiol, el 8 de novembre. Després, Rubén Guijarro (PSC) serà investit com a alcalde de la quarta ciutat de Catalunya, cosa que suposarà la cinquena alcaldia de Badalona en deu anys.

El Museu de Badalona, on descansen les restes del passat romà de l’antiga Baetulo, ha sigut el lloc escollit pels quatre grups per presentar un pacte «centrat en Badalona» i a «recuperar la dignitat i l’estabilitat institucional». David Torrents (Junts), Aïda Llauradó (comuns), Àlex Montornès (ERC) i Guijarro han coincidit en la necessitat d’oblidar el «personalisme» i la «demagògia» de García Albiol i centrar-se a tenir una mirada a mitjà i llarg termini, centrant-se en l’emergència social, la transformació del model productiu o l’emergència climàtica, entre altres.

Notícies relacionades

Malgrat tot, els grups del nou executiu sumen dotze regidors, per la qual cosa estaran en minoria i hauran de lidiar amb socis externs per tirar endavant el mandat restant, de poc més d’un any i mig. Conscient d’aquest fet, Guijarro s’ha apressat a agrair els regidors del grup municipal de Guanyem En Comú, exclosos de l’executiu, el seu paper en la moció, perquè «tots han tingut la consciència i l’altura de mires que la situació requeria» i ha reiterat que el partit serà «un factor clau» perquè el mandat prosperi.

No obstant, la rapidesa amb què els altres quatre grups de l’oposició han acordat un govern sense incloure’ls ha molestat a les files de Guanyem que, amb quatre regidors, té la clau perquè els grans projectes de la nova executiva puguin prosperar. Així, des de Guanyem sembren el dubte sobre el futur del pròxim govern abans fins i tot que aquest comenci a caminar i assenyalen que «la governabilitat no es pot garantir així com així».