Després d’acabar la investigació

El jutge deixa a punt de judici Albiol i set persones més per prevaricació urbanística i malversació

  • El cas gira entorn de la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil sense llicència

  • Aquestes antenes també es van connectar al subministrament elèctric de la caserna de la Guàrdia Urbana sense cost

zentauroepp53322861 albiol200505151642

zentauroepp53322861 albiol200505151642 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
ACN
El Periódico

El jutjat d’instrucció número 4 de Badalona ha acabat la instrucció i deixa a punt de judici l’alcalde del municipi, Xavier García Albiol, i set persones més per prevaricació urbanística i malversació de fons públics. El cas gira entorn de la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil sense llicència entre el 2012 i el 2018 en terrenys de titularitat municipal, en concret a la caserna de la Guàrdia Urbana.

La causa afecta regidors d’aquell mandat d’Albiol, però també el d’Urbanisme de l’època de Dolors Sabater com a alcaldessa. Ara, el jutge dona 10 dies a les parts per formular escrit d’acusació i sol·licitar obertura de judici oral o bé l’arxiu de la causa.

Arran d’una situació de problemes de cobertura mòbil a Badalona, Vodafone va demanar a l’Ajuntament instal·lar una estació base de telefonia, però tot de manera informal. Aquesta instal·lació, remarca el jutge, requeria una llicència urbanística i també ambiental. A més, la finca on es va col·locar era un equipament de nova creació de caràcter local i no hi està permès instal·lar antenes. També hi havia un expedient patrimonial perquè era de titularitat municipal.

Telefónica també hi va instal·lar una estació mòbil amb autorització verbal de responsables del consistori. Les dues antenes van funcionar de forma ininterrompuda fins al 2018, quan les empreses les van retirar sense que ningú l’hi demanés. L’Ajuntament no ha percebut ingrés econòmic. L’Oficina Antifrau calcula que hauria deixat de rebre uns 17.000 euros.

L’alcalde de Badalona ja va assegurar davant el jutge a mitjans de 2020 que desconeixia les gestions relacionades amb les dues antenes de telefonia mòbil que es van instal·lar sense llicència a l’edifici de la Guàrdia Urbana al Turó d’en Caritg. «Són qüestions purament tècniques que no arriben a l’alcalde», va afirmar llavors el primer regidor a la sortida dels jutjats. Albiol també va asseverar que mai va saber que les antenes no tenien llicència i que això tampoc s’havia denunciat abans: «Si ho hagués sabut, hauria demanat que ho reparessin o que les retiressin».

Connectades a la caserna de la Guàrdia Urbana

A més, les antenes es van connectar al subministrament elèctric de la caserna de la Guàrdia Urbana sense cost. Un sindicat del cos es va queixar de la situació al regidor de Seguretat Ciutadana d’aquell moment, que va ocultar la il·legalitat. El sindicat va elevar la queixa a l’alcalde, però no consta que ni ell ni el gerent fessin res.

Notícies relacionades

L’escrit apunta que els anys 2016 i 2018, Vodafone es va reunir amb els serveis jurídics per mirar de legalitzar la situació. El regidor d’Urbanisme en època de Sabater, que tenia la competència, tampoc va fer res per solucionar la il·legalitat.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO