Evita la cirurgia oberta

Can Ruti implanta amb èxit la primera pròtesi mitral transcateter de Catalunya

  • És una tècnica indicada per a casos d’insuficiència mitral en pacients d’edat avançada i per a qui una cirurgia oberta suposa un alt risc

  • S’utilitza per a pacients que fins ara no tenien opcions terapèutiques més enllà del tractament farmacològic

1
Es llegeix en minuts

Un equip multidisciplinari de la Direcció Clínica del Cor de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) –conegut com a Can Ruti– ha implantat amb èxit la primera pròtesi mitral transcateter de Catalunya. Aquesta cirurgia, que es practica a pocs hospitals d’Espanya, està indicada per a casos d’insuficiència mitral en pacients d’edat avançada i per als qui una cirurgia oberta suposa un alt risc quirúrgic, segons ha informat en un comunicat aquest dijous.

El cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’hospital, Christian Muñoz, ha explicat que la pròtesi mitral transcateter suposa una opció per a pacients que fins ara no tenien opcions terapèutiques més enllà del tractament farmacològic.

La insuficiència mitral és la segona de les malalties més comunes que afecten les vàlvules del cor als països desenvolupats i la seva prevalença augmenta de manera progressiva a causa de l’envelliment de la població. Aquesta insuficiència es produeix quan la vàlvula mitral no tanca correctament i provoca que la sang que hauria de sortir del ventricle esquerre cap a l’aorta es dirigeixi a l’aurícula esquerra, cosa que el provoca un augment de la pressió al seu interior.

Quan això passa durant molt temps, s’incrementa la pressió als pulmons, amb una consegüent dificultat per respirar, incapacitat per realitzar esforços i fins i tot, en fases molt avançades, es pot arribar a patir una insuficiència cardíaca i un edema pulmonar.

El procés de la intervenció

La pròtesi transcateter substitueix la vàlvula mitral feta malbé i controla el pas de la sang cap a l’aurícula esquerra amb una intervenció en què es fa una petita incisió al tòrax de set centímetres i, a través de la punta del cor, s’introdueix la pròtesi via catèter.

Notícies relacionades

A més, operar a través d’una petita incisió suposa que no s’ha de parar el cor per portar a terme el procediment, no és necessari utilitzar ECMO –una màquina que fa la funció del cor i els pulmons– i evita una cirurgia oberta, cosa que en «facilita el procés i permet al pacient una recuperació molt més ràpida».

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO