A Badalona

Albiol gasta 28.000 euros a preparar una campanya postal per publicitar ajudes socials, però no va contractar l’enviament

  • El govern local afirma que va coincidir en el temps amb un altre enviament i que va optar per repartir-lo a través dels coordinadors de districte

  • Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Badalona carreguen durament contra el govern d’Albiol per la gestió de la campanya postal

albiol

albiol

3
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Badalona (Barcelonès), Xavier García Albiol, va anunciar al setembre una línia d’ajudes per al pagament de factures de subministraments dirigida a més grans de 60 anys amb ingressos inferiors a 900 euros. Per donar publicitat, es va encarregar la impressió i ensobrament de 83.000 cartes i tríptics per fer-los arribar a totes les cases, independentment de l’edat dels residents, amb un cost de 27.817,04 euros. Segons ha revelat l’ACN, l’enviament, no obstant, no es va arribar a contractar mai.

El govern municipal es justifica per la coincidència amb una altra campanya d’ajudes dirigida a autònoms i que sí que es va enviar a través del servei especialitzat. L’enviament sobre les ajudes socials, afirmen, es va acabar fent en «gran part» a través de coordinadors de districte.

En total, les factures pagades inclouen la impressió de 85.000 tríptics (10.285 euros), 83.000 cartes (6.025,80 euros) i 83.000 sobres personalitzats amb la imatge gràfica de la campanya (5.624,08 euros). També s’hi inclou la manipulació dels materials, com el plegament del tríptic i de la carta, així com el corresponent ensobrament (5.882,16 euros).

Repetir la campanya

Del que no hi ha factura, perquè no es va arribar a contractar el servei, és l’enviament d’aquestes cartes. L’Ajuntament ho explica per la coincidència amb l’enviament d’una altra campanya similar, dirigida en aquest cas a autònoms i micropimes, que sí que es va arribar a totes les cases de Badalona, independentment del perfil dels residents.

Des del govern municipal expliquen que el material no es va llançar sinó que es va fer una entrega manual de les cartes a través dels sis coordinadors de districte. No totes es van entregar i tampoc van arribar a totes les cases, com reconeix el mateix Ajuntament, que no concreta quin tipus de repartiment es va acabar fent. «Se’n va repartir la major part», insisteixen.

El programa d’ajudes va esgotar el termini de presentació de sol·licituds el 31 de març. Van presentar la documentació 502 persones i d’aquestes n’hi ha 226 que ja haurien cobrat, una vegada tramitat l’expedient corresponent. Ara, l’Ajuntament té intenció de repetir la campanya modificant alguns barems, com el límit d’ingressos, per arribar a més gent.

L’oposició carrega contra el govern local

Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Badalona carreguen durament contra el govern de Xavier García Albiol per la gestió de la campanya postal per fer publicitat d’una línia d’ajudes socials. Des de l’oposició consideren que aquesta gestió suposa un «malbaratament» de diners públics i l’han qualificat d’«escàndol». També acusen el govern d’Albiol de «clientelisme» i de basar la seva obra de govern en la «publicitat».

«Un altre escàndol més», va etzibar el cap de files del PSC, Rubén Guijarro. «Es gasta 28.000 euros de diners públics per anunciar ajudes per a aquelles persones que pitjor ho estan passant però no envien res», afegeix el líder socialista, que no dona credibilitat a la versió del consistori sobre el repartiment a través dels coordinadors de districte. El líder de JxCat a Badalona, David Torrents, assegura que portarà la polèmica al pròxim ple municipal en forma de moció per reclamar responsabilitats pel «malbaratament» de diners públics. «¿Com pot ser que ens en gastem 28.000 en una campanya d’ajudes socials i no es contracti l’enviament?», es pregunta.

Des de Guanyem Badalona afirmen que Albiol ha «llançat a les escombraries» la línia d’ajuts econòmics, que va dirigida a pagar les factures de subministraments a més grans de 60 anys i amb pocs ingressos. «Badalona es mereix un govern a favor de la gent», asseguren i no clientelisme i fum. En aquest sentit, els republicans també acusen el govern del PP de fer de la publicitat «l’única obra de govern». El portaveu d’ERC, Àlex Montornès, diu que l’executiu local «fa publicitat per sobre de les seves possibilitats confonent partit i institució». El líder dels republicans l’equipara amb l’«estil Trump».

Notícies relacionades

Des dels comuns l’han qualificat de «fracàs total» d’Albiol. El seu portaveu, Aïda Llauradó, assegura que el PP «sempre» gasta diners en «campanya política» i ara «deixa milers de persones jubilades sense accés a les ajudes promeses». De fet, al tancament de la campanya, van sol·licitar l’ajuda 502 persones i l’Ajuntament la vol repetir per arribar a més gent.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO