Ampliació urbanística

L’Hospital Can Ruti de Badalona urgeix a ampliar l’àrea quirúrgica del centre

  • Assenyalen que les llistes d’espera per a intervencions s’han ampliat i que totes aquestes operacions pendents s’hauran de recuperar durant els pròxims anys

  • A llarg termini, es vol modificar el Pla General Metropolità per poder ampliar l’entorn del centre hospitalari

L’Hospital Can Ruti de Badalona urgeix a ampliar l’àrea quirúrgica del centre
3
Es llegeix en minuts

L’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona (Barcelonès) ha acollit aquest dimecres, 21 d’abril, una reunió per tractar i planificar el desenvolupament sanitari de l’entorn del mateix centre hospitalari i que ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de Badalona, del Departament de Salut de la Generalitat i del conjunt de fundacions i institucions presents al campus. Així, l’ampliació de l’àrea quirúrgica i la reforma de l’espai dedicat a l’aparcament s’han posicionat com les necessitats més urgents a resoldre en la primera sessió de treball «oficial» per a la transformació urbanística de Can Ruti. En la trobada, també s’ha assenyalat la possibilitat de, a mitjà-llarg termini, guanyar milers de metres quadrats a través de modificacions del Pla General Metropolità (PGM).

Tècnics del centre hospitalari han explicat a l’acabar l’acte que els quiròfans del Germans Trias i Pujol ja estan operant «per sobre de la seva capacitat» i que, a causa de la Covid-19, les llistes d’espera per a intervencions s’han ampliat i, per tant, totes aquestes operacions pendents s’hauran de recuperar al llarg dels pròxims anys. Els mateixos tècnics han assenyalat que un projecte d’ampliació d’aquest tipus normalment requereix un procés d’uns quatre o cinc anys, però que aspiren que aquesta situació en concret es pugui resoldre en menys temps i tenir així operatius els nou quiròfans entre els pròxims 24 i 30 mesos.

Segons ha explicat l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, durant la reunió també s’ha incidit en la necessitat de trobar solució als problemes d’aparcament de l’hospital, al qual cada dia acudeixen unes 5.000 persones. «És impresentable que tant els pacients que venen a visitar-se com els treballadors o investigadors hagin d’estar 45 minuts fent voltes per trobar plaça», ha destacat Albiol.

Per la seva part, la gerent de la regió sanitària metropolitana nord del CatSalut, Anna Aran, també ha recordat que, en els últims anys, «hi ha un creixement de les malalties oncològiques» i que «necessitem incrementar espais», no només de visita, sinó també de laboratoris i de tecnologia, dedicats a aquestes malalties.

Reordenació urbanística

Més enllà d’aquests projectes més immediats, la reunió ha tingut per objectiu posar les bases per a la transformació i ampliació de l’entorn de Can Ruti, amb un horitzó marcat a uns 20 anys vista. Albiol ha assenyalat que aquest creixement aspira a: poder atendre les necessitats sanitàries de l’hospital; a atraure centres d’investigació i que els ja ubicats es puguin desenvolupar; i ampliar la docència. No obstant, l’alcalde de Badalona ha insistit que «falten milers de metres quadrats de sòl a l’entorn de Can Ruti» per poder desenvolupar aquests projectes.

Així, Albiol ha asseverat que la reunió d’aquest dimecres també ha servit perquè l’administració pugui començar a treballar en les modificacions del Pla General Metropolità «necessàries i ja identificades» que han de permetre que, des d’un punt de vista d’equipaments sanitaris i d’investigació, l’entorn de Can Ruti creixi.

Tal com han explicat tècnics i el mateix alcalde, aquestes modificacions suposarien intercanviar els usos dels terrenys catalogats com a forestals dels voltants de l’hospital a la categoria d’equipaments i fer el contrari amb l’entorn del poblat iber, on hi ha terrenys catalogats com a equipament que passarien a ser forestals. Els responsables tècnics han afegit que en cap cas es perdria terreny protegit, sinó que es buscaria garantir aquest blindatge o fins i tot, en la mesura que això sigui possible, augmentar-lo.

El projecte encara es troba en una fase embrionària i encara no s’han concretat els terminis en què s’aspira a portar a terme la transformació ni la inversió econòmica que suposarà.

Notícies relacionades

A més de l’Ajuntament i el CatSalut, l’acte ha comptat amb la presència de representants de l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Institut Català d’Oncologia, la Fundació Lluita contra la Sida, la Fundació Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol, la Fundació Carreras, el Banc de Sang i Teixits, l’Institut Guttman i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO