Divergències internes

Oriol Lladó renuncia a la seva acta de regidor a Badalona per discrepàncies amb la secció local d’ERC

  • Els republicans defensen que les diferències en política són «habituals i legítimes» i que el partit disposa dels òrgans participatius per tractar-les

  • La renúncia de l’encara regidor es farà efectiva en el pròxim ple del consistori, previst per al 27 d’abril

foto

foto

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Oriol Lladó, regidor per ERC a Badalona, va anunciar aquest dimarts 6 d’abril la seva renúncia al càrrec que ostenta a l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) per «discrepàncies» amb la direcció de la secció local d’Esquerra Republicana i després d’«una llarga reflexió personal i política». Com el mateix Lladó reconeix, es tracta de diferències públiques i ben conegudes en l’àmbit local, que tenen a veure «amb el paper que el partit ha de tenir com a alternativa de govern i com a referent principal del pol republicà a la ciutat».

En un comunicat, Oriol Lladó recorda que, per exemple, el juliol del 2019, ja es va oposar a la separació d’ERC del grup Guanyem Badalona en Comú. En les últimes eleccions municipals, Lladó va ocupar el número 2 de la llista encapçalada per Dolors Sabater, a través de la qual es presentaven en coalició Guanyem i ERC sota el nom Badalona Valenta. No obstant, la llista es va divorciar poques setmanes després dels comicis al no poder aconseguir el govern de la ciutat, tot i que amb el compromís republicà de mantenir la «unitat estratègica i programàtica» amb Guanyem.

«Vam ser primera força d’esquerres, amb uns resultats inèdits en una candidatura compromesa amb les polítiques de progrés i l’autodeterminació a Badalona. Un capital polític que no vam saber aprofitar i retenir», lamenta Lladó, que entre el 2015 i el 2018, amb Sabater al capdavant de l’executiu local, va ser tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Urbanisme al consistori badaloní.

Les desafeccions de Lladó amb el seu propi grup es van agreujar encara més amb les negociacions per investir un nou alcalde el maig del 2020 després de la renúncia de l’exalcalde socialista Àlex Pastor, detingut per conduir ebri i agredir uns Mossos d’Esquadra en ple confinament per la pandèmia. Unes negociacions que van acabar fracassant i que van suposar la tornada de Xavier García Albiol al capdavant del govern de Badalona.

Així, l’encara regidor republicà destaca que els seus posicionaments actuals difereixen de l’estratègia executiva d’ERC a Badalona i que els intents per construir una entesa «han sigut infructuosos». Lladó afirma que, amb el pas dels mesos, ha anat «quedant aïllat» i sense poder incidir ni aportar en temes de gruix polític. «Segurament tampoc he sabut convèncer prou els meus companys i companyes de partit», afegeix a tall d’autocrítica.

Com ja va avançar l’ACN, la renúncia de l’encara regidor es farà efectiva en el pròxim ple de l’Ajuntament, previst per al 27 d’abril, i el substituirà Manel Sorribas, d’Avancem-Més.

Des d’ERC discrepen

En un altre comunicat, des d’ERC Badalona han agraït a Oriol Lladó el treball realitzat entre els anys 2015 i 2021, però es desmarquen de les paraules de Lladó: «Des de l’executiva local no es comparteix l’anàlisi que fa el nostre company». Així, des del grup republicà defensen que les discrepàncies en política són «habituals i legítimes» i que el partit disposa dels òrgans participatius per «tractar-les parlant, debatent i acceptant democràticament les decisions de la majoria».

Respecte als arguments adduïts per Lladó per explicar la seva desafecció amb el seu propi partit, des d’ERC remarquen que les decisions preses en els temes claus de ciutat «sempre han sigut acordades en l’assemblea local amb més d’un 90% de recolzaments».

Notícies relacionades

Després de presentar la seva renúncia, Lladó també ha volgut tenir unes paraules amables amb el seu actual grup: «Continuo pensant que ERC, partit del qual soc militant, representa avui la millor eina de transformació i justícia social, en especial en aquests moments tan crítics que vivim».

Més notícies de Badalona a l’edició local de EL PERIÓDICO