PRINCIPI D'ACORD

El PSC i Guanyem perfilen una alcaldia compartida a Badalona sense acord definitiu

Els socialistes proposen repartir la vara a raó d'any i mig per a cada partit; Sabater ho valora «positivament» tot i que no certifica el pacte

Les formacions de Guijarro i Sabater negociaran fins a l'últim moment per tal d'arribar a un acord que deixi Albiol sense la vara de comandament

badalona

badalona

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas / Àlex Rebollo

Les negociacions per l’alcaldia de Badalonaque van tornar a la casella de sortida de les municipals de l’any passat després de l’aparatosa dimissió de l’exalcalde Álex Pastor, han fet un gir en les últimes hores i les posicions enrocades s’han relaxat. 

A poques hores de la investidura d’aquest 12 de maig, el PSC va proposar que l’exalcaldessa Dolors Sabater (Guanyem) i el seu candidat, Rubén Guijarro, es reparteixin –en aquest ordre, de manera que Sabater governaria ara i Guijarro arribaria com a alcalde a les municipals del 2023– l’alcaldia els pròxims tres anys, a raó d’un any i mig cada un. 

Sabater valora «positivament» que el veto socialista ja no pesi sobre la seva figura, però discrepa que el repartiment de l’alcaldia sigui a parts iguals i no certifica encara un pacte definitiu. «L’acord ha de ser de 18 mesos i 18 mesos; o es firma demà o no serà», va sentenciar Guijarro.

Sabater demana al PSC «un exercici de confiança» perquè voti a favor de la seva investidura fins i tot sense l’acord tancat i que els detalls es poleixin a posteriori, una cosa que no convenç el grup liderat per Guijarro, que exigeix pacte per escrit. Si arriba aquest principi d’acord a bon port, Xavier García Albiol (PP), líder de la llista més votada en les passades municipals, no reprendria la vara de comandament del quart municipi català, ja que el PSC i Guanyem, juntament amb ERC, els comuns i JxCat, sumarien 16 recolzaments, dos més –el Ple està constituït per 27 edils– de la majoria absoluta necessària.

«Estem davant del pacte de la indecència», afirma García Albiol, que qualifica d’«injustificable» que el PSC «torni a regalar l’alcaldia a la CUP». Segons el parer de l’exalcalde, «els veïns acabaran patint i pagant-ho com ja van fer en l’anterior govern de Sabater».

L’exalcaldessa Sabater, per la seva banda, va assegurar en roda de premsa que la nova proposta socialista «només és possible si primer hi ha un acord per l’alcaldia», és a dir, establint els termes i temps del govern una vegada passada la seva investidura. «Tal com ha anat la taula de negociació, tenim el convenciment que això sortirà endavant», va destacar Sabater, perfilant ja un govern PSC-Guanyem.

Un «lideratge compartit» PSC-Guanyem

A la taula de negociació d’aquest dilluns, produïda a menys de 24 hores del Ple d’investidura, els partits arribaven amb l’última proposta del PSC a Sabater d’encapçalar «un lideratge compartit» a Badalona, una oferta a través de la qual el candidat socialista Rubén Guijarro ja deixava anar en aquest diari el que va acabar sent l’oferiment final.

Fins aquest mateix dilluns, la màxima cessió socialista havia sigut oferir a Sabater una «vicealcaldia plenipotenciària» en un Govern socialista que mantingués l’exedil fora de l’alcaldia, la ja esvaïda línia vermella socialista.

Per a la formació liderada per Guijarro, que Sabater aconseguís la vara de comandament, tot i que fos un any i mig, no havia sigut sobre la taula en les negociacions fins dilluns. L’estratègia, ordida pels socialistes com a veto de desaprovació a Sabater per la seva etapa al capdavant del consistori, recordava la que l’any passat va portar Álex Pastor a l’alcaldia: pressionar Guanyem fins al final amb l’amenaça de l’alcaldia d’Albiol.

Així mateix, Sabater ho havia deixat molt clar replicant l’estratègia socialista: «Si el PSC no cedeix, Albiol governarà a Badalona», un mantra que l’exalcaldessa ha anat repetint. Sabater era conscient que, un any després, la seva formació no podia repetir el mateix xec en blanc que van servir al PSC després de les eleccions municipals del 2019, quan els socialistes van guanyar la partida.

El controvertit paper d’ERC durant les negociacions

Sense comptar el PP d’Albiol, la tercera formació amb més recolzaments en el Ple municipal de Badalona, ERC, ha jugat un complex paper durant les negociacions. Després de coquetejar amb el PSC per una hipotètica alcaldia compartida, els republicans es van veure obligats a ratificar Sabater com la seva candidata tan sols dues setmanes després de reafirmar-la per primera vegada.

El fet que els independentistes s’haguessin de pronunciar públicament a favor de l’exalcaldessa responia a la divisió generada en el si intern del partit per la temptativa socialista. Si bé l’executiva local d’ERC s’havia mostrat oberta a pactar amb els socialistes, des de l’executiva nacional van desautoritzar aquest pacte i van parar els peus a la seva secció local. 

Notícies relacionades

Després de les municipals de l’any passat, va ser aquesta mateixa secció local la que va impulsar la dissolució postelectoral de la coalició La Badalona Valenta, mitjançant la qual s’havia presentat a les eleccions juntament amb Guanyem. Des d’aquesta dissolució, a ERC Badalona conviuen tensades la facció que veu amb bons ulls Sabater i la que no.

Més notícies de Badalona