desenes d'evacuats

Badalona demolirà l'edifici en mal estat del barri La Salut

Tots els especialistes han coincidit que la millor decisió és demolir la finca pel seu estat ruïnós

agujero

agujero

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte al matíl’Ajuntament de Badalona ha iniciatl’expedient per a la demolició urgent de l’edifici afectat per aluminosi del barri de La Salut, que ha obligat a desallotjar un centenar de veïns de l’immoble i 16 més de limítrofs, segons ha informat l’alcalde de la ciutat, Álex Pastor.

L’edil ha anunciat que dues empreses especialitzades estudien com procedir a la demolició de l’immoble, una demolició que ha aprovat el consistori després de l’acord «unànime» que s’ha pres en la reunió feta al matí entre l’ajuntament, tècnics municipals i Bombers de la Generalitat

Dilluns passat, l’aparició d’una esquerda de gran mida en una paret lateral de l’edifici, situat al número 16 del passatge de la Torre, al barri de la Salut de Badalona, va obligar a desallotjar 42 veïns de l’immoble i sis més de dues edificacions limítrofes.

Divendres la caiguda d’una paret de la façana lateral en què havien aparegut les esquerdes va alertar del risc imminent de col·lapse de l’estructura, cosa que va obligar a desallotjar els veïns de 14 finques més ubicades a l’entorn de l’edifici com a mesura preventiva en vista d’un eventual ensorrament.

Cinc requeriments

Des del 2017, l’Ajuntament de Badalona ha enviat cinc requeriments als propietaris de l’edifici perquè arreglessin la façana i les esquerdes de l’immoble, que té aluminosi, sense que aquests s’hagin fet càrrec de les reparacions.

Pastor ha explicat després de la reunió d’aquest dissabte que les dues empreses a què s’ha encarregat l’estudi de la demolició han de determinar «com s’articula i com es fa», una demolició que s’ha acordat, ha recalcat l’alcalde, «per la seguretat dels veïns» i la «de tothom».

Les dues empreses seran les que també fixaran la data de la demolició, tot i que Pastor ha avançat que aquesta «no s’allargarà gaire».

Les persones que vivien a l’edifici no podran tornar a casa seva a recollir estris. Hi ha risc «imminent que caigui, i per tant és impossible» entrar-hi, ha ressaltat el mandatari municipal, que ha qualificat d’«encomiable» i «impecable» la tasca dels serveis municipals des que va sorgir aquest cas. El que no ha volgut Pastor és pronunciar-se sobre el futur dels afectats. «A partir d’aquí [de l’anunci de demolició], veurem les pantalles següents», ha dit.

Notícies relacionades

Fonts dels Bombers de la Generalitat, d’altra banda, han precisat que l’acord de demolició de l’immoble és una competència municipal i que els seus efectius no han tornat a entrar a l’edifici pel risc que implicaria.

Veïns resituats

Els 48 veïns desallotjats dilluns han sigut resituats en pensions o apartaments facilitats per l’ajuntament, mentre que els desallotjats ahir i que no són a cases de familiars o amics han passat la primera nit al Centre d’Urgència i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).