INCERTESA FINS A L'ÚLTIM MOMENT

Un ple de constitució 'd'infart' a l'Ajuntament de Badalona

El socialista Álex Pastor repeteix com a alcalde de la ciutat en una investidura in extremis

zentauroepp48642124 alex pastor190615130547

zentauroepp48642124 alex pastor190615130547

6
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Han sigut una setmanes frenètiques, amb reunions in extremis i plenes d’incerteses però, finalment, el socialista Álex Pastor renova el seu càrrec com a alcalde de Badalona gràcies als vots a favor del seu partit, més els de la coalició de Guanyem Badalona en Comú i ERC, la formació de Badalona a Comú Podem, i l’únic regidor de JuntsxCat Badalona, David Torrents.

I és que, tot i que ‘La Badalona Valenta’, va rebutjar ahir tota possibilitat de recolzar la candidatura del PSC badaloní; aquest dissabte 15 de juny, minuts abans de la celebració del ple de constitució de l’Ajuntament de Badalona, la formació de Dolors Sabater, els comuns i JuntsxCat han pogut arribar a un acord per investir l’alcalde socialista i frenar així un govern del popular Xavier García Albiol. Una reunió en què, per cert, “als del PSC no se’ls ha vist el pèl”, segons expliquen fonts de Guanyem a EL PERIÓDICO.

Incertesa fins a la celebració del ple

Faltaven pocs minuts per al ple de constitució i entre el grup de periodistes ja corria el rumor que, efectivament, Álex Pastor seria investit. Molts ja ho tenien digerit, tot i les declaracions contràries a la investidura del socialista, que la coalició de ‘La Badalona Valenta’ havia fet ahir mateix. D’altres encara no tenien tan clar que el candidat del PP, Xavier García Albiol, no aconseguís l’alcaldia. 

Dins, a la Sala de Plens, començava a regnar un silenci expectant, mentre fora, la Plataforma d’Afectats per la Crisi i el Capitalisme de Badalona (PACC) es concentrava a les portes de l’Ajuntament per reclamar mesures contra l’emergència habitacional que viu la ciutat i, per què no, aprofitar per arengar tot polític que entrava per la porta.

I els dubtes queden aclarits en el mateix instant en què els regidors entren a la sala. Cares serioses entre les files de Guanyem i ERC, un rictus impertèrrit en la dels populars, i un somriure trapella a la cara de Pastor. Res a amagar. Res a dissimular.

Un vot anul·lat

Ja semblava tot fet. O no. Perquè en el moment en què el secretari de la taula ha demanat els noms dels candidats que es postulaven per a l’alcaldia, la senyora Sabater ha demanat parlar. Minimoment d’infart (el primer d’ells). El secretari li contesta que després ja hi haurà un moment, i llavors l’exalcaldessa anuncia que retira la seva candidatura. 

Ara ja sí que a tothom li queda clar que Álex Pastor serà el pròxim alcalde (sospir d’alleujament entre els periodistes per si calia refer les seves cròniques). Són les 12:24 del migdia però encara s’ha de votar –recordem que la cosa era entre Pastor i Albiol–. 

Comença el recompte de vots i, de sobte, un altre miniinfart: algú ha ajuntat dues paperetes d’Álex Pastor i Aïda Llauradó (En Comú Podem) i aquest vot queda anul·lat. Com la votació és secreta, no hi ha manera de saber qui ha sigut i tots els presents a la sala comencen a fer càlculs mentals. Però de seguida se supera el moment de pànic perquè, encara així, la taula anuncia que el socialista ha obtingut la majoria. El grup del PSC i els seus pròxims esclaten en aplaudiments, però queda estrany perquè més de la meitat de la sala es queda immòbil. Ha arribat l’hora dels retrets.

Tot perquè no governi Albiol

L’acabat d’investir alcalde s’asseu a presidir la taula del ple, però sembla que poc li dura el poder assaborir el moment perquè ara toca donar explicacions per part de tots. I si alguna cosa es vol deixar extremadament clara des de les files de la ‘La Badalona Valenta’, Badalona en Comú Podem i JuntsxCat és que Pastor no és alcalde perquè realment “s’ho mereixi”, o “per mèrits propis”; ho és per “evitar un nou mandat d’Albiol”.

Comença David Torrents, directe, sense embuts: “Alcalde, m’ha costat molt donar-te el meu vot, però he volgut frenar el feixisme. Ara tens molts deures per fer. Vull agrair a Guanyem, ERC i els comuns la feina feta aquestes setmanes per parar el Partit Popular del 155”. “La meva mà està estesa, senyor Pastor”, ha suavitzat al final.

“Vull felicitar el nou alcalde –ha seguit Aïda Llauradó–. Des de Badalona en Comú Podem és un honor ser regidores de la nostra ciutat. Som aquí per defensar el bé comú per sobre dels particulars, i molt especialment els drets de les persones més vulnerables”, ha comentat, amb referència a la PACC, que segueix amb la seva concentració a les portes del consistori. “Sabem que la política és molt dura i competitiva, però hem d’acabar amb el foc amic pel bé de la nostra ciutat. Vull agrair a ‘La Badalona Valenta’ els seus gestos per acostar-se als socialistes, una cosa que ells no han correspost. Ja veurem com s’ho faran per poder governar”,ha advertit.

Arriba l’esperat torn de Dolors Sabater, que durant tota la jornada ha anat reescrivint el seu discurs, corroborat pel seu soci de partit, Oriol Lladó. “Les urnes ens han dit que un 61% de la ciutadania no vol un alcalde de dretes, xenòfob i racista. Volen una alcaldia que lluiti pels seus drets”, ha començat. “Els socialistes heu sigut irresponsables per no voler negociar, però nosaltres no ho som. Hem pres la decisió de retirar la nostra candidatura perquè no volem que Albiol prengui l’alcaldia. La ciutat de Badalona no es mereix el que ha passat avui al ple, però es mereix encara menys que tornin les polítiques del PP”,ha sentenciat.

Dolors Sabater parlant amb Oriol Lladó durant el ple d’investidura / martí fradera

Després del sermó dels progressistes, arriba l’hora que el blanc de la meitat dels retrets, el popular Xavier García Albiol, pugui expressar-se. I ho fa amb veu potent. Gairebé no li fa falta el micròfon. Considera que “li han robat l’alcaldia” i ara l’hi farà saber a tothom. 

“Aquí no hi ha projecte de ciutat”, comença. “Les altres forces polítiques només s’han centrat a fer alcalde a Pastor o, més ben dit, en el fet no governi jo. ¡És igual que la ciutat estigui feta un desastre i que hi hagi veïns que ho estiguin passant malament!”, exclama, apujant el to. “Aquesta obsessió va en contra del progrés de la ciutat. Després que els socialistes reconeguessin l’error d’haver posat a l’alcaldessa de la CUP a l’alcaldia em sembla increïble que ara hagin buscat el seu recolzament. Això em produeix molta tristesa”. “I els diré una cosa: no ens vingui a buscar perquè no els ajudarem a netejar aquest desastre. No ens enganyaran una altra vegada”, ha sentenciat.

¿I ara què?

Després d’aguantar el devessall, el nou alcalde de Badalona ha pogut pronunciar el seu discurs d’investidura, bastant més breu que el dels altres líders municipals. “Vull agrair als regidors que finalment han confiat en la meva persona. Avui és el primer dia d’un nou mandat però no és el primer dia d’un nou govern, perquè aquest ja es va iniciar fa 10 mesos”, ha explicat. “Només parlant amb tots els grups es pot aconseguir una Badalona millor, sense extremismes. El nostre primer objectiu serà crear una estructura municipal forta. Durant els pròxims quatre anys ens deixarem la pell perquè tots ens sentim benvinguts a la ciutat”, ha conclòs.

Álex Pastor sosté la vara d’alcalde a l’Ajuntament de Badalona / martí fradera

Notícies relacionades

No obstant, la seva investidura no és un punt i final. En tot cas és un punt i a part, perquè el nou alcalde necessitarà socis de govern que formin el cartipàs municipal. De moment, ja ha anunciat unes reunions amb els grups que han recolzat la seva candidatura dilluns que ve. Però, tal com estan les coses, no hi ha res assegurat. Així que la política badalonina encara pot fer parlar molt.

Més notícies de Badalona