De cara a les municipals

Crisi de Podem a Badalona per les aliances electorals

La direcció del partit a Catalunya aposta per unir-se als comuns, però el grup municipal defensa presentar-se amb ERC

badalona

badalona

2
Es llegeix en minuts
Efe

La configuració de coalicions per a les eleccions municipals del 26 de maig a Badalona ha provocat una crisi interna a Podem, ja que mentre la direcció del partit a Catalunya aposta per una aliança amb els comuns, el grup municipal defensa presentar-s’hi amb ERC.

En les últimes hores, la polèmica per les aliances electorals ha aflorat públicament a través de comunicats contradictoris.

D’una banda, els comuns badalonins han anunciat un acord entre Catalunya en Comú i Podem Catalunya per presentar-se conjuntament a les eleccions a Badalona, amb una llista encapçalada per Aïda Llauradó, sota la denominació Badalona en Comú Podem.

Fonts dels comuns han explicat a Efe que la decisió de presentar-se de la mà de Podem –deixant-ne fora ERC i Sabater, però incloent-hi, en canvi, sectors d’ICV-EUiA– l’ha pres la direcció i és un acord "ferm" que no té "marxa enrere".

Comunicats contradictoris

No obstant, en un altre comunicat, el cercle de Podem Badalona s’ha desmarcat de l’acord assolit entre les direccions catalanes de Catalunya en Comú i Podem.

Els podemites badalonins han advertit que "no contemplen un canvi de projecte i estratègia" de cara al 26-M i mantenen, doncs, la seva aposta per la "candidatura àmplia, transformadora i sobiranista" fruit d’un acord assolit amb ERC i Guanyem Badalona en Comú, llista liderada per l’exalcaldessa Dolors Sabater, que va ser desallotjada de l’ajuntament el juny passat després d’una moció de censura.

El grup municipal de Podem ja havia anunciat la seva intenció de presentar-se en una llista conjunta amb els republicans, Guanyem Badalona en Comú, Avancem i Moviment d’Esquerres.

Segons han indicat fonts de Podem Badalona a Efe, el grup va sol·licitar a la direcció catalana sotmetre a votació telemàtica l’esmentat acord i ahir dimarts van rebre la negativa, malgrat que ja havien convocat per avui una assemblea per ratificar-lo presencialment.

Un front d’esquerres

"Seguirem endavant, perquè no hem fet res d’amagat i, si es vota el pacte, tindrem legitimitat davant la direcció", han assenyalat les mateixes fonts, que admeten que Podem Catalunya té l’última paraula.

L’objectiu de la formació és crear un bloc d’esquerres que pugui fer front al candidat del PPC, Xavier García Albiol, a qui les enquestes donen una majoria de vots.

Per això, des de Podem Badalona, ERC i Guanyem Badalona en Comú "allarguen la mà" als comuns perquè se sumin a una fórmula que "freni" l’auge de l’"extrema dreta".

Notícies relacionades

"El primer és que no guanyi Albiol, després ja discutirem sobre l’independentisme", afirmen amb referència a les discrepàncies internes del bloc progressista, tot i que justament aquest punt és el que la llista d’Aïda Llauradó no veu amb bons ulls.

Des de Badalona en Comú, mentrestant, afirmen que no té sentit presentar-se amb ERC, perquè això generaria problemes de governabilitat, tot i que asseguren que uniran forces amb tots els grups d’esquerra després de les eleccions per intentar formar govern.