URBANISME JUDICIALITZAT

Admesa a tràmit una querella contra tot l'anterior govern de Badalona

L'empresa que volia construir vivendes a Círcol Catòlic acusa l'executiu de Dolors Sabater d'actuar afavorint l'entitat cultural

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, amb els regidors Oriol Lladó, Àlex Mañas i José Téllez, durant la roda de premsa de balanç del mandat.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, amb els regidors Oriol Lladó, Àlex Mañas i José Téllez, durant la roda de premsa de balanç del mandat. / AJUNTAMENT DE BADALONA

2
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

El Jutjat d’Instrucció número 1 de Badalona ha admès a tràmit una querella i la incoació de diligències prèvies contra els 10 membres del’anterior govern de la ciutat, format per Guanyem Badalona en ComúEsquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, i que el mes de juny passat va ser rellevat per l’actual executiud’Àlex Pastor.

L’empresa demandant, Vertice Ensanche SL, acusa els interpel·lats d’un possible delicte de prevaricació relacionat amb el contenciós del Círcol Catòlic de la ciutat a l’haver aprovat el gener del 2016 en el ple municipal una moratòria que durant un any impedia atorgar llicències urbanístiques al sector de la ciutat on es troba aquest edifici –confluència dels carrers de Sant Anastasi i Francesc Layret–, que fa afavorir així l’entitat i va actuar en contra seu.

Vertice Ensanche volia dur a terme al sòl de l’històric edifici una promoció de vivendes noves. L’empresa demandant, segons consta en la querella –a la qual ha pogut accedir EL PERIÓDICO–, assegura que l’actuació de l’Ajuntament “prioritzava l’interès general i només tenia per objectiu beneficiar una entitat malgrat que Vertice ja tenia uns drets adquirits” sobre l’immoble.

Es produeix el cas que tant el PSC –actualment en el govern però llavors en l’oposició– com el PDECat van votar a favor d’aquesta moratòria, però la querella no els inclou.

L’exregidor d’Urbanisme, Oriol Lladó, assegura que va actuar per “interès públic” 

Per la seva part, Guanyem Badalona en Comú –principal formació de l’anterior govern, a la qual està afiliada l’exalcaldessa Dolors Sabater–, ha declinat fer cap valoració de l’admissió a tràmit de la querella.

No obstant, fonts del partit han explicat que se senten representats per la declaracions de l’anterior responsable d’Urbanisme Oriol Lladó (ERC), que afirmava aquest mateix dimecres a ‘L’Independent’: “Vam actuar seguint l’interès general: la plaça de la Vila requeria i requereix una revisió a fons. Ha de ser un lloc més accessible i un punt d’atracció cultural”.

Així mateix, Lladó ha assegurat que la suspensió “no afectava la compra o la venda” de l’edifici del Círcol i que el seu futur “havia de sortir del consens entre les parts. Com a regidor d’Urbanisme, la meva feina era assegurar l’interès públic”.    

Notícies relacionades

Per la seva part, l’exalcalde Xavier Garcia Albiol ha reaccionat a la notícia a través de Twitter: “Avui hem conegut que hi ha interposada una querella criminal per prevaricació urbanística per un tracte de favor contra regidors de la CUP, ERC i Podem de Badalona. Si el jutge els acaba imputant espero que actuïn en coherència i presentin la seva dimissió”.

Més notícies de Badalona