POLÈMICA

Un jutge obliga l'Ajuntament Badalona a mostrar la imatge del rei al saló de plens

L'efígie no hi és present des que el 2015 va canviar el Govern municipal, que ja va ser advertit

El consistori prepara l'apel·lació i assegura que, basant-se la sobirania local, la fotografia no s'ensenyarà fins a sentència ferma

La sala de plens de l’Ajuntament de Badalona.

La sala de plens de l’Ajuntament de Badalona. / AJUNTAMENT DE BADALONA

2
Es llegeix en minuts
EFE

Una sentència del jutjat número 9 de Barcelona obliga l'Ajuntament de Badalona a tornar a col·locar la imatge del rei al saló de plens del consistori, després de retirar-la amb l'entrada del nou Govern municipal (Guanyem Badalona en Comú -Podemos+CUP-, ICV-EUiA i ERC) el 2015.

El tercer tinent d'alcalde de Badalona, José Téllez, ha anunciat avui mateix que l'equip d'advocats de l'Ajuntament ja estan preparant els tràmits necessaris per presentar el recurs d'apel·lació, que s'ha d'entregar dins dels quinze dies següents a la notificació de la sentència.

En la interlocutòria, el jutge declara l'obligació de l'Ajuntament de "col·locar el retrat del rei en un lloc preferent i d'honor del saló de plens", segons el que estableix el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, un Reial decret de 1986.

"Ciutadà Felip de Borbó"

Per la seva banda, Téllez ha assegurat que la normativa citada pel jutge "es va fer per anul·lar la simbologia franquista" i es tractava d'una norma "transitòria", els articles de la qual haurien d'acabar de regular-se en els reglaments municipals.

"En el reglament de l'Ajuntament de Badalona no apareix que sigui obligatòria la presència de l'efígie del cap d'Estat a la sala de plens. Nosaltres defensem l'autonomia municipal en aquest sentit i defensem que no és obligatòria la presència de l'efígie del ciutadà Felip de Borbó", ha assenyalat Téllez.

Aquests mateixos arguments ja havien sigut esgrimits pel Govern municipal el 2015, quan la delegació del Govern a Catalunya va enviar un requeriment al consistori perquè tornés a col·locar el retrat del rei, a què l'Ajuntament de Badalona es va negar, desencadenant així els processos judicials.

"Sobirania municipal"

El regidor Téllez ha explicat que la decisió de retirar la imatge del cap d'Estat de la sala de plens es va deure que "en aquesta sala resideix la sobirania municipal, ja que aquí s'asseuen els càrrecs electes per la ciutadania de Badalona, i, per tant, no toca que hi hagi la imatge d'una persona que ostenta un poder per dret hereditari".

El tercer tinent d'alcaldia ha assenyalat, a més, que un dels arguments que van utilitzar en la defensa va ser que l'Estatut d'Autonomia atorga a la Generalitat de Catalunya la competència en matèria de règim local.

No obstant això, el jutge s'ha valgut de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 sobre l'Estatut (STC 31/2010) per argumentar que la competència de la Generalitat en matèria local "no exclou que l'Estat pugui dictar normes bàsiques, igualment de règim local", deixant clar que sempre preval la llei superior.

El símbol

D'altra banda, en la sentència també s'assenyala que la normativa de 1986 "no està regulant tant un aspecte organitzatiu" de l'ens local com "el tractament del cap de l'Estat que, com a símbol, compleix una funció pròxima a l'ús de les banderes oficials", i, per tant, ha d'estar present en el saló de plens.

Téllez ha assegurat que amb aquest tipus de sentències el que es busca és "crear un precedent" i fer jurisprudència per tractar casos semblants, com la retirada el 2015 del bust del rei emèrit, Joan Carles I, de l'Ajuntament de Barcelona.

Notícies relacionades

El tercer tinent d'alcaldia ha assenyalat que recorreran la sentència i que "mentre no hi hagi una sentència ferma l'efígie del ciutadà Felip de Borbó no serà en aquesta sala de plens".

Més notícies de Badalona a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Felip VI