Empresa Plymag

Fertilitzants sortits del mar

  • L’empresa Plymag elabora i comercialitza a tot el món bioestimulants agrícoles a base d’extractes d’algues

Fertilitzants sortits del mar

activos

2
Es llegeix en minuts

El mar amaga molts tresors que també poden aportar beneficis insospitats a terra ferma. L’empresa Plymag, ubicada al municipi alacantí de Pego, s’ha entossudit a demostrar-ho, en aquest cas amb l’elaboració de fertilitzants a base d’extractes d’algues. Es tracta d’uns bioestimulants de gran qualitat i respectuosos amb el medi ambient, que milloren de forma exponencial el rendiment dels camps de cultiu. L’alt nivell del producte ha tingut com a conseqüència un creixement sostingut d’aquesta companyia, que exporta a les principals zones agrícoles del món.

Els orígens de Plymag es remunten al 1978. El president, Carlos Feliu, recorda que va ser el seu pare qui la va fundar, en un primer moment comprant fertilitzants que envasava per a la seva comercialització, i sempre adaptant-se a les necessitats que anava detectant en l’agricultura de l’entorn. Va ser a partir del 1990, arran de la incorporació a la companyia tant del mateix Carlos com dels seus germans Fernando i Ana, quan l’empresa ja es va embarcar en l’elaboració de productes propis

Malgrat que a partir de llavors la fabricació ja es va convertir en el distintiu de la firma, encara continuava comprant alguns productes. Entre els quals, extractes d’algues que aleshores ja es començaven a elaborar de forma incipient, tot i que només al nord d’Europa. Segons explica Fernando Feliu, que exerceix com a tècnic i director executiu de Plymag, «va ser arran d’uns problemes de subministrament amb els proveïdors anglesos, el 2015, quan ens vam plantejar seriosament la possibilitat de produir els nostres propis extractes. Així que vam començar a investigar quins equips d’extracció podíem utilitzar, i també les algues adequades per a això, que estan localitzades tant a l’Atlàntic Nord com a Sud-àfrica».

El resultat d’aquest procés va ser la posada en marxa de la que, asseguren des de Plymag, continua sent l’única planta d’extractes d’algues per al sector agrícola que funciona a Espanya. «La metodologia –ressalta– és mecànica, per la qual cosa el producte que obtenim és totalment biològic i, com a conseqüència, respectuós al màxim amb el medi ambient». Les algues amb les quals treballen, a més, no s’arrenquen, sinó que, afegeix, «es tallen com si fos una poda, de manera que continuen creixent sense problemes».

Notícies relacionades

Els efectes d’aquests bioestimulants sobre els cultius són sorprenents, una cosa que, afegeix el director executiu de l’empresa, es comprèn si es té en compte que «l’únic i inhòspit hàbitat on creixen aquestes algues són les costes atlàntiques situades en latituds fredes i exposades a inundacions periòdiques de les marees. Per poder resistir aquestes condicions tan extremes, han hagut de desenvolupar defenses naturals en forma de compostos químics, que són els que nosaltres traslladem als nostres bioestimulants».

Plymag elabora 300 tones de fertilitzants a base d’algues a l’any, cosa que suposa el 15% del conjunt de la seva producció. El 40% s’exporta a zones com Sud-àfrica, Europa, el Magrib o el Sud-Est Asiàtic. De fet, compta amb tres filials comercials a Xile, Colòmbia i Portugal. Amb 50 empleats, la facturació s’ha situat l’últim any en 13,5 milions, després d’un augment de milió i mig.