Eficiència energètica

La banca treu partit de la rehabilitació

  • fins a 34 entitats recorren a les ajudes per a rehabilitació energètica d’edificis

La banca treu partit de la rehabilitació

Pixabay

3
Es llegeix en minuts
Marta Gracia
Marta Gracia

Redactora del suplement 'actius'

ver +

Els edificis de vivendes a Espanya no són eficients energèticament. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el 2019, 10 de cada 100 llars a Espanya presentaven pobresa energètica. Per això, des del Govern central, han engegat el Programa d’ajudes per a actuacions de rehabilitació energètica d’edificis (PREE) amb què pretenen impulsar la rehabilitació de vivendes amb els Fons Next Generation de la Unió Europea.

La banca ja s’ha apuntat a aquest negoci: 34 entitats, entre les quals hi ha Bankinter, el BBVA, el Banco Santander o Triodos Bank, han firmat un protocol per al finançament de la rehabilitació energètica d’edificis amb l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). L’objectiu és impulsar la transició energètica de l’immoble mitjançant un préstec dirigit a les comunitats de propietaris.

Segons el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el parc immobiliari espanyol actualment compta amb prop de 26 milions de vivendes construïdes, amb un consum total, segons l’IDAE, del 30% de l’energia final i el 36% de les emissions de CO2. A més, només el 0,3% dels edificis que existeixen a Espanya han portat a terme intervencions en rehabilitació energètica. Això posa de manifest la necessitat d’implementar mesures, des de canvis en l’envoltant tèrmic, la generació tèrmica i l’elèctrica renovable per a l’autoconsum i la incorporació de tecnologies de regulació i control fins a millorar l’eficiència energètica en la il·luminació. 

Fernando de Roda, fundador i co-CEO de Greenward Partners, assegura que és un programa beneficiós tant des del punt de vista social «perquè millorarà la salubritat i el confort de les llars i propiciarà estalvis en el consum d’energia amb la consegüent reducció de les factures i de l’impacte mediambiental» com des del punt de vista econòmic. «Suposarà un impuls important, ja que per cada milió d’euros invertit es creen 20 llocs fixos d’ocupació local lligats a edificació per a envolupants, enginyeria per a instal·lacions, auditories energètiques i un llarg etcètera d’empreses, principalment pimes», afirma. 

De fet, les previsions anunciades pel Govern central respecte dels diferents plans desenvolupats estimen la creació de 188.000 llocs de treball d’aquí al 2023, i una contribució al PIB de 13.500 milions d’euros.

El pla és d’àmbit nacional i el Govern central ha situat en 6.820 milions d’euros la quantia necessària per portar-lo a terme. L’objectiu de vivendes a reformar és de 500.000. No obstant, Fernando de Roda indica que, si es tenen en compte els càlculs del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica, fan falta més de 40.000 milions per finançar la descarbonització d’edificis fins al 2030, per la qual cosa «la inversió anunciada queda molt lluny de les necessitats reals –representa el 17% del total–». 

De Roda explica que aquest pla és un impuls per a un problema que existeix, però «seria desitjable que es millorés», ja que aquesta fórmula implica que el propietari hagi d’avançar el cost de la reforma, una cosa que no està a l’abast de qualsevol: la reforma integral d’un edifici de 20 vivendes de 100 m2 amb finalitat d’eficiència energètica, incloent-hi envolupant, calderes i altres elements, podria superar els 300.000 euros. 

¿Què ofereixen les entitats?

Les entitats adherides al protocol ofereixen aquest finançament com un préstec verd, i té una sèrie de condicions específiques. Per exemple, en el cas de Bankinter, és un préstec destinat «en exclusiva» a comunitats de propietaris que desitgin finançar projectes d’eficiència energètica dins de la seva comunitat. L’import màxim és d’un milió d’euros i el termini d’amortització, de fins a 10 anys, de manera mensual. Per a la concessió del préstec serà necessària l’obertura d’un compte corrent a Bankinter a nom de la comunitat, en què es faci la domiciliació de les quotes.

Notícies relacionades

Pel que fa a Banco Santander, el préstec es diu ‘Reforma verda’ i segons expliquen ofereix condicions «exclusives» per finançar reformes ecològiques a la llar que tinguin com a objectiu l’estalvi d’energia i l’eficiència energètica. En aquest cas sí que financen tant comunitats de propietaris com particulars. No obstant, la quantitat que s’ofereix és de 100.000 euros amb un termini de devolució de set anys. 

El BBVA és la tercera gran entitat de l’Ibex 35 que s’ha adherit al protocol amb l’IDAE. En aquest cas, ofereix el préstec ‘Eficiència Energètica’ dirigit només a comunitats de propietaris, amb un finançament de fins a un milió d’euros per amortitzar en vuit anys.

Temes:

Bancs