deducció IRPF

Autònoms: ¿Com no pagar de més Hisenda?

  • Els autònoms paguen de mitjana al voltant de 2.500 euros més cada any a Hisenda, cosa que suposa un total de gairebé 5.000 milions d’euros

Autònoms: ¿Com no pagar de més Hisenda?
2
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

Segons la plataforma d’assessorament fiscal Declarando, els autònoms paguen de mitjana al voltant de 2.500 euros més cada any a Hisenda, cosa que suposa un total de gairebé 5.000 milions d’euros. Aquesta quantitat no se sol reclamar en la majoria dels casos i la principal raó és la falta de coneixement. 

Aquests diners de més que paguen els treballadors per compte propi a les seves declaracions es deuen principalment a una incorrecta aplicació de les deduccions fiscals. 

En aquest sentit, Marta Zaragozá, CEO de Declarando assegura que «quan s’és autònom, la presentació de les despeses constitueix un repte i una oportunitat. Si es fa correctament, pot tenir un impacte econòmic enorme en el resultat final de la declaració de la renda».

L’experta afegeix que la falta de coneixements i informació sobre assumptes fiscals bàsics penalitza moltes persones pertanyents a aquest col·lectiu. «Hem vist casos d’autònoms que han estat anys treballant sense saber que la quota d’autònoms és deduïble en la declaració de la renda», assenyala com a exemple.

Perquè no passi això, des de l’aplicació d’assessorament fiscal assenyalen alguns consells com establir una rutina de control de despeses, revisar les dades proporcionades per l’Agència Tributària, realitzar l’esborrany de la Declaració amb temps, tenir en compte els ingressos que s’hagin pogut produir des de fora d’Espanya i, sobretot, deduir totes les despeses permeses i fer-ho en el percentatge corresponent. 

Però, ¿quines són aquestes despeses? En general són totes aquelles que siguin derivades de l’activitat laboral. D’una banda hi ha les que es poden deduir tant a l’IRPF com a l’IVA. Aquestes són les despeses de lloguer d’oficines o locals, que es poden deduir en la seva totalitat si el contracte està a nom del declarant; les despeses de subministraments, que també es poden deduir senceres si pertanyen a un local o punt de venda. En cas de treballar des de casa, Hisenda només permet que la deducció sigui del 30%. En el cas del telèfon i internet també es podran deduir. 

Així mateix, les despeses pertanyents a la compra de materials i matèries primeres, reparació d’inversió, «que sempre hauran d’excedir els 3.000 euros», apunta Zaragozá; les produïdes pel màrqueting i la publicitat; d’atenció al client; de creació i manteniment d’una web o les pertanyents a l’assessoria o la comptabilitat també es podran deduir. 

Notícies relacionades

Per a aquells autònoms que tinguin treballadors es podran deduir les seves despeses, des de la cotització a la Seguretat Social fins a les pagues extres. Les dietes també podran ser deduïdes, tot i que en aquest cas l’experta posa èmfasi que Hisenda «sol ser molt primmirada» a causa que resulta difícil distingir-les de despeses personals. Els desplaçaments en taxi o el combustible també podran incorporar-se com a despeses.

Pel que fa a les despeses que només es poden deduir a l’IRPF hi ha l’IBI, taxa d’escombraries i comunitat de propietaris, les amortitzacions, les despeses financeres procedents de comissions de targetes de crèdit, comptes o transferències; les assegurances relacionades amb l’activitat professional i la taxa d’autònoms.