Turisme

El nou model del lloguer de vacances que busca Madrid: creixement sostenible amb qualitat

  • La mesura estrella de Madrid Aloja és limitar al 40% el nombre de noves vivendes turístiques en edificis

El nou model del lloguer de vacances que busca Madrid: creixement sostenible amb qualitat

Ricardo Rubio/Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Marta Gracia
Marta Gracia

Redactora del suplement 'actius'

ver +

El coronavirus va fer que tot s’aturés. El turisme va ser un dels sectors més afectats. Les restriccions de mobilitat van fer que la situació empitjorés. Aquest any de transició ha servit per poder aclarir com serà el futur del turisme i sobretot del lloguer de vacances, que estava en el punt de mira de molts. Madrid Aloja, associació que compta amb 3.500 pisos turístics, ha presentat un pla d’acció per reactivar el turisme, garantir la convivència i accelerar la recuperació econòmica.

L’associació ja s’ha reunit amb l’Ajuntament de Madrid per presentar-los les seves propostes davant la normativa que ultimen. Adolfo Merás, president de Madrid Aloja, explica que les reunions amb el Govern municipal han sigut cordials, tot i que ha reconegut que amb alguna mesura «han arrufat el nas». No obstant, l’associació assegura que la bateria de mesures que han presentat tenen l’objectiu de créixer de manera sostenible, assenyada i de qualitat. La mesura estrella d’aquest pla és limitar al 40% el nombre de noves vivendes turístiques en edificis. Per sobre d’aquest percentatge, el sector recomana que es tramiti el canvi d’ús a apartament turístic de tot l’edifici, cosa que serviria per garantir un creixement urbanístic ordenat.

Com ha insistit Merás en la presentació dels mesures, Madrid Aloja advoca per una regulació més exigent per tornar la seguretat jurídica al sector davant l’últim pla d’hostalatge aprovat per l’anterior Govern municipal, així com contribuir a la reactivació del turisme i a assentar-lo com a base sobre la qual millorar el model productiu.

En aquest nou pla no volen deixar ningú fora, per això demanen que s’arribi a un acord entre totes les parts implicades i que hi pugui haver consens. El lloguer de vacances, segons han destacat des de l’associació, ha de conviure amb tots els actors per crear un turisme sostenible i qualitat, volen que estigui en línia amb el Pla Estratègic de Turisme 2020-2023 que ha posat en marxa el consistori madrileny.

Així mateix, volen desterrar el mite de l’odi i asseguren que no són l’enemic ni cap amenaça. Segons l’enquesta de qualitat de vida i satisfacció amb els serveis públics de l’Ajuntament de Madrid de 2019, només el 3,5% dels veïns els considera un problema a la ciutat. El grau de conflictivitat de lloguer vacacional és «molt baix», ja que el 97,6% dels usuaris no van tenir problemes amb els veïns.

Altres mesures

Dins de la bateria de mesures que recull el pla d’acció, consideren necessari un dipòsit de garantia. I és que facilitar la convivència entre tots s’ha articulat com un dels eixos prioritaris d’aquesta proposta de regulació. L’associació crida a combatre la sobreocupació fixant un límit en el nombre d’hostes per vivenda per acabar amb els problemes originats per acumulació i imposant sancions a les plataformes que recullin anuncis amb ocupacions per sobre de les permeses, als gestors que anunciïn més de les autoritzades o als usuaris irresponsables amb el nombre d’ocupants.

Notícies relacionades

També destaca el cens de vivendes turístiques amb un sistema de places limitat –d’acord a criteris objectius– però dinàmic i que només accepti altes si es produeixen baixes. La seva finalitat és acotar el nombre de vivendes, cosa que permetria controlar l’oferta i traslladar-la a altres barris en el marc d’una consolidació de la demanda del turisme, mantenint l’equilibri entre tots els tipus d’oferta tant de lloguer com residencial.

El lloguer de vacances també planteja altres mesures com la instal·lació de sistemes de controls de soroll i vigilant nocturn per garantir el descans de tothom, l’accés digital –sense clau física– a l’immoble o la creació de l’Oficina de Servei de Mediació i Convivència perquè els veïns se sentin escoltats i atesos, una mesura que ja ha demostrat en altres ciutats més d’un 90% d’eficàcia per resoldre els problemes més comuns.