Vivenda

Tothom als afores: l’interès per viure a la perifèria de les grans ciutats augmenta per la pandèmia

  • Cases més obertes, amb més espai a l’aire lliure són ara les preferències dels consumidors

Tothom als afores: l’interès per viure a la perifèria de les grans ciutats augmenta per la pandèmia
4
Es llegeix en minuts
Marta Gracia
Marta Gracia

Redactora del suplement 'actius'

ver +

La pandèmia i el teletreball han portat molts canvis. Un d’ells ha sigut el concepte de la vivenda. Ara, els ciutadans busquen cases més grans, amb espais a l’exterior, lluminoses i còmodes. Els més de dos mesos de confinament han fet que les preferències hagin canviat. Un altre canvi important és que l’interès per viure a la perifèria de les grans ciutats ha augmentat. 

El Col·legi de Registradors ho ha constatat. Així, apunten que el quart trimestre del 2020, la vivenda unifamiliar va registrar un màxim històric a l’arribar al 22,52% de les compravendes de vivenda. «La recerca de vivendes amb més superfície i espais oberts com a conseqüència de la crisi sanitària està produint aquest creixement de la vivenda unifamiliar», apunten a l’informe. 

També s’ha vist un canvi de tendència en la superfície de la vivenda, registrant un nou màxim històric amb 102,13 metres quadrats. Els registradors tornen a insistir en la pandèmia: «Aquest creixement de la superfície mitjana de vivenda s’ha intensificat amb la crisi sanitària, buscant, els demandants, vivendes amb més superfície com a conseqüència de les necessitats més grans d’espai com a conseqüència del teletreball i un altre tipus de factors amb incidència en aquest aspecte en el nou context».

El pes de les compravendes de vivenda a les capitals de província respecte al total de la província s’ha reduït en trenta-vuit d’elles, donant lloc a increments en únicament dotze províncies. L’evolució històrica de les vuit capitals de província més grans per nombre d’habitants constata un predomini de la reducció de pes relatiu en compravendes de vivenda respecte al total de la província, especialment en els últims trimestres, podent estar-se ratificant el fet de produir-se una certa inèrcia cap a la recerca de vivenda en nuclis de població amb menor densitat poblacional. 

Fotocasa també ho ha detectat al mercat del lloguer, si analitzem les ciutats de les províncies més demandades d’Espanya, com Madrid, Barcelona, València i Màlaga; es detecta un important increment en les recerques de les vivendes en règim de lloguer després del confinament. De fet, el 35% dels municipis analitzats dupliquen i fins i tot tripliquen el nombre de contactes en les vivendes de lloguer. «Aquesta dada ens indica que els espanyols tenen intenció de traslladar-se a les ciutats de la perifèria», apunta María Matos, directora d’Estudis i Portaveu de Fotocasa. 

José María Alfaro, coordinador general de la Federació Nacional d’Associacions Immobiliàries, afegeix que «respecte al comportament dels preus tant de compra com de lloguer, l’escenari és més complex i dependrà de la conjuntura econòmica a curt termini».

 «En aquest sentit, en el lloguer les principals ciutats i centres productius estan experimentant un descens superior al 10%-15% en la demanda de reposició actual. El motiu principal d’aquesta baixada és el canvi de tendències a l’hora de buscar propietats, derivat de l’augment del teletreball i la inestabilitat laboral de molts inquilins», afegeix. No obstant, cal tenir en compte que també s’estimen pujades moderades puntuals, al voltant del 8-10%, en aquelles propietats ubicades a les perifèries dels principals centres urbans que compten amb terrassa o jardí, explica Alfaro.

Més llibertat a la perifèria

Emiliano Bermúdez, subdirector general de Donpiso, assegura que aquest interès per la perifèria ve provocat pel fet de poder accedir a vivendes que tinguin una prestació de més qualitat de vida, «tot associat al concepte del que hem viscut amb tot el tema de la pandèmia». I afegeix que els consumidors comencen a valorar altres factors més enllà de la localització: «prefereixen substituir certs barris de les capitals per pisos més grans, amb més espai». 

Notícies relacionades

Ferran Font, director d’Estudis de pisos.com, assenyala que caldrà esperar a veure si les xifres d’inici del 2021 confirmen i consoliden aquesta tendència de viure a la perifèria. Bermúdez explica que encara és aviat per assegurar que és un canvi de tendència, ja que dependrà de molts factors com que s’instauri el teletreball o l’evolució de les infraestructures en aquestes zones perifèriques (supermercats, carreteres, transport públic, internet). «Si això passa, el que sembla que seria un tema conjuntural acabi convertint-se en una tendència clara de mercat», puntualitza el subdirector general de Donpiso.

Per la seva banda, Font explica que el 2021 és un any especialment incert ja que l’evolució del sector depèn en gran manera de la capacitat de recuperar la normalitat pre-Covid més o menys ràpid. «Aquesta recuperació està a expenses de l’aparició de noves onades, la velocitat de vacunació o de l’efectivitat d’aquestes vacunes», puntualitza el director d’Estudis de pisos.com. Destaca que aquests canvis que s’han produït el 2020 xoquen amb la creixent tendència global a la concentració a grans ciutats que estava produint-se abans de l’esclat de la pandèmia. Per això, apunta que «el que quedi establert com a nova normalitat determinarà quina de les dues tendències s’imposa».