BARÒMETRE DEL 2017

Un de cada quatre espanyols fan servir la bicicleta cada setmana

Més de 19 milions de persones la utilitzen com a mitjà de transport amb alguna freqüència

Un 16% dels usuaris han patit com a mínim un robatori de la bici en els últims cinc anys

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Pràcticament la meitat dels espanyols d’entre 12 i 79 anys (19 milions de persones) utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport amb alguna freqüència, mentre que una quarta part dels ciutadans compresos en aquesta franja d’edat (més de 8,5 milions) la fan servir almenys un cop per setmana. Això és el que es desprèn del Baròmetre de la bicicleta a Espanya 2017 que ahir van presentar el director general de la Direcció General de Trànsit (DGT), Gregorio Serrano, i el president de la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, Antoni Poveda. 

Les xifres evidencien un progressiu canvi de cultura entre la ciutadania, ja que representen un augment de gairebé 3,5 milions d’usuaris ocasionals de la bici, i un increment de cinc punts percentuals pel que fa als ciclistes setmanals respecte a les dades de l’any 2009, any de l’estudi anterior. 

AJUDES ECONÒMIQUES

Serrano va admetre que s’estudia que el futur Pla Estatal de la Bicicleta inclogui ajudes econòmiques a la compra de bicis elèctriques, com ja passa en entorns com l’àrea metropolitana de Barcelona. «La bici és important per a un canvi d’hàbits que permeti reduir la contaminació, que a les grans ciutats està causada en un 70% pel trànsit», va recordar Poveda. 

L’anàlisi revela que tres de cada quatre espanyols tenen almenys una bici a casa, mentre que el 60% la tenen per a ús personal, de la qual cosa es desprèn que n’hi ha uns 30 milions a tot el país. Pel que fa a la sinistralitat, el 15% dels usuaris han tingut algun accident en els últims cinc anys. Serrano va recordar les xifres de ciclistes morts l’any passat, que van ascendir a 40 en vies interurbanes i a 27 en les urbanes. A falta de dades de Catalunya i el País Basc, en el que va d’aquest any 13 ciclistes han perdut la vida a la ciutat.

La majoria dels sinistres de bicicleta es produeixen sense implicació de tercers: van caure o van xocar sols, sense implicar altres persones. L’estudi també apunta que són més els ciclistes víctimes d’un atropellament (el 25,3%) que els causants d’un (5,4%). Creixen els accidents en camins de muntanya i carretera i es redueixen a les zones urbanes.

ROBATORIS

Notícies relacionades

També destaca que el 16% dels usuaris de bicicleta han patit com a mínim un robatori de la bici en els últims cinc anys. El 36% declaren que la fan servir per passejar, i el 37,7%, per practicar esport a tot el país, si bé a l’entorn urbà la major part la fa servir per anar a la feina o a estudiar, entre altres desplaçaments quotidians (54,2%).

La salut i la fàcil mobilitat són els principals arguments argüits per decantar-se per aquest mitjà de transport, mentre que els hàndicaps més recurrents són el perill de compartir espai amb el trànsit rodat i el dèficit de carrils bici.