Indemnitzada per un retard en el diagnòstic de càncer de mama

El Servei Madrileny de Salut va obviar una mamografia que hauria confirmat un diagnòstic

cjane20727630 a woman undergoes a mammography exam  a special type of x ra161019113500

cjane20727630 a woman undergoes a mammography exam a special type of x ra161019113500 / ERIC GAILLARD

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha condemnat el Servei Madrileny de Salut (Sermas) al pagament d'una indemnització de 140.000 euros a una dona pel retard en el diagnòstic d'un càncer de mama que li va suposar l'avanç de la malaltia i la pèrdua dels dos pits.

Segons ha informat l'associació Defensor del Pacient, els advocats de la qual han portat el cas, la sentència és ferma i l'afectada ja ha cobrat la indemnització pel perjudici ocasionat com a conseqüència de l'actuació del Servei de Ginecologia de l'Hospital Fundació Jiménez Díaz de Madrid.

L'afectada, E. P., de 36 anys, va anar al servei de ginecologia el febrer del 2011 per un nòdul palpable de 2-3 mm a la mama esquerra i un mes després li van fer una ecografia, després de la qual es va qualificar la lesió de mastopatia fibroquística birads 3.

Segons relata el Defensor del Pacient, no es va encarregar una mamografia que hauria complementat el diagnòstic, sinó que se li va recomanar que tornés al cap de sis mesos.

El mes de setembre del 2011 va tornar a anar a la consulta i se li va fer una altra ecografia de mama, en què es va comprovar que el bony havia crescut i li van fer una ressonància magnètica que va demostrar que la mida del nòdul havia augmentat fins als quatre centímetres. Després de successives proves, se li va diagnosticar, l'octubre del 2011, un "carcinoma lobel·lar infiltrant".

Notícies relacionades

El Tribunal assenyala que la demora en el diagnòstic, tal com exposa l'informe pericial aportat per l'afectada, va tenir conseqüències negatives en l'evolució de la malaltia derivades del creixement de la mida del tumor, com la mastectomia radical i la reducció, entre un 21% i un 50%, en la seva perspectiva de vida a cinc i 10 anys respectivament.

El Tribunal ha fixat una indemnització total de l'Administració per la quantitat de 140.000 euros.