El Síndic denuncia una cadena d'errors en el cas del pederasta confés

"El problema és que el protocol del 2006 ha fallat estrepitosament perquè no va arribar a activar-se"

 

  / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

No hi va haver coordinació, va fallar la comunicació, es va amagar informació rellevant, no es va investigar a fons. El reguitzell d'errors, de deixació de funcions o fins i tot d'omissions malintencionades, que van cometre el 2011 la Generalitat, l'Administració de Justícia i la direcció del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, van permetre que el principi superior de protecció del menor, "un principi universal que ha d'imperar sobre qualsevol altre", es veiés vulnerat, després que es denunciés el primer cas d'abusos sexuals per part del professor de gimnàstica Joaquim Benítez. "El problema és que el protocol del 2006 ha fallat estrepitosament, ha fallat perquè no va arribar a activar-se", ha denunciat el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que ha sigut especialment dur amb les conselleries d'Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies (l'antiga Benestar Social).

Notícies relacionades

Ribó s'ha reunit aquest dimarts amb totes les administracions públiques firmants del protocol marc (les ja esmentades Ensenyament i Treball i Afers Socials, a més d'Interior, Justícia i Salut per part de la Generalitat; la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la Fiscalia i la delegació del Govern central) per mirar d'analitzar on s'ha fallat en aquest cas. La conclusió, ha explicat més tard el Síndic, és que "el que es va fer és clarament insuficient".

Ribó ha emplaçat els firmants de l'acord del 2006 a tornar a reunir-se el 17 de març vinent per conèixer la seva resposta a les recomanacions "i avançar en mesures que serveixin per evitar nous errors com aquests", ha avançat. Entre aquestes recomanacions l''ombudsman' català suggereix que es faci una auditoria al centre dels Maristes.