Marihuana industrial

Confiscades 75.000 plantes en una finca d'Albacete, el cultiu més gran trobat a Espanya

Imatge de la plantació d’Albacete distribuïda per la Guàrdia Civil.

Imatge de la plantació d’Albacete distribuïda per la Guàrdia Civil. / REUTERS / ALEXANDRIA SAGE

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

la Guàrdia Civil ha localitzat a Villarrobledo, un petit poble d'Albacete, la plantació de marihuana més gran trobada fins ara a Espanya. Els agents de la Benemèrita han incautat 75.000 plantes de cànnabis que estaven sent cultivades en una finca de tres hectàrees i en una casa annexa. L'operació policial, que s'ha saldat amb sis detinguts, torna a posar damunt la taula el salt d'escala que estan portant a terme els narcotraficants dedicats a la venda de maria durant els últims anys, ja que dels petits i mitjans cultius habituals en una altra època s'està passant a grans explotacions agrícoles i a plantacions intensives en naus industrials o en cases aïllades, segons han confirmat fonts policials a aquest diari.

La investigació que ha permès la detenció d'aquestes sis persones (dues d'elles de nacionalitat espanyola, tres de marroquina i una de lituana) es va iniciar arran dels indicis que una petita banda podia estar cultivant marihuana en un camp de la localitat de Villarrobledo. Després d'establir un dispositiu de vigilància, els agents van comprovar que el grup explotava una gran plantació perfectament condicionada i proveïda de regadiu en una finca d'oliveres.

En les tres hectàrees de la finca on es cultivava cànnabis s'hi van localitzar les 75.000 plantes sembrades en fileres i amb una altura mitjana de 40 centímetres, ideal per no ser vista des de l'exterior i no despertar sospites. L'explotació tenia una tanca perimetral de protecció i disposava d'un complex entramat de canonades de goma que subministraven a les plantes aigua per degoteig procedent d'un pou subterrani. Segons van informar fonts de la Guàrdia Civil a l'agència Efe, la droga estava en fase de recol·lecció i estava destinada per a la venda a la província de Barcelona.

Per evitar ser descoberta, la banda havia pres mesures de seguretat, com ara inhabilitar els camins d'accés a la finca amb la col·locació de grans pedres, bales de palla o muntanyes de sorra, de manera que només s'havia deixat una única via d'entrada. A més a més, tenien establerts diversos punts estratègics d'observació per detectar el possible moviment de persones o vehicles estranys a la finca. La casa de camp annexa al cultiu havia sigut convertida en un laboratori clandestí on s'assecava la droga. Per fer-ho, disposaven de la maquinària i l'instrumental necessaris per al tractament, el pesatge i l'envasat de la maria.

El capitost de la banda, que en el moment de les detencions era a la presó per uns altres delictes, havia aprofitat un permís per adquirir els terrenys on hi havia la plantació.  Per tant, dirigia l'organització des de la presó.

MASIA A LA JONQUERA / Aquesta operació policial s'ha portat a terme poques setmanes després que agents de la Guàrdia Civil localitzessin una altra gran explotació de marihuana, amb més de 2.000 plantes, en una finca de la Jonquera (Alt Empordà). El cultiu es trobava als horts d'una masia situada a la muntanya de Sant Julià, que estava protegida per diversos gossos de raça perillosa.

Notícies relacionades

Fonts policials han explicat que aquests grans cultius agrícoles de marihuana es combinen amb nombroses plantacions intensives situades en naus o cases aïllades, on s'instal·la tota la maquinària necessària per afavorir el creixement de les plantes (llums calefactors, humificadors, sistema de reg, aparells de ventilació i filtres per reduir l'olor que desprèn la droga perquè no es pugui detectar des de l'exterior).

Aquestes modernes instal·lacions, que poden arribar a produir diverses collites a l'any, han proliferat els últims anys arran de la disminució de les penes pel cultiu de marihuana i al paral·lel augment dels beneficis que proporciona la seva comercialització, sobretot si es disposa de canals per exportar-la als països situats al nord d'Europa, on el valor de la droga es multiplica. «Cada vegada estem veient organitzacions criminals més potents ficades en aquest negoci», adverteixen els investigadors.