Anar al contingut

MALS TEMPS PER SER JOVE

Lucas Pérez: "Mai vaig pensar que seria conflictiu"

Estudiant de l'institut Lluis Vives de València, assegura que "junts podem aconseguir grans coses"

CARLOS AGUILÓ / València

Les últimes setmanes ha compaginat els excel·lents en llatí amb els cops de porra de la policia. "Mai vaig pensar que seria un noi conflictiu", admet Lucas Pérez, de 17 anys, estudiant de primer de batxillerat a l'institut Lluís Vives de València. "Només defensava l'educació pública", remarca. Porta la seva nova situació amb un somriure, amb un optimisme desbordant. La mateixa força que va fer que els 30 primers alumnes de secundària del centre tallessin el trànsit a la ciutat com a queixa per les retallades en educació. Ell estava entre aquells estudiants. Ho explica amb una motxilla a l'espatlla des de la zona zero, on van començar les protestes estudiantils espontànies que han fet la volta al món. 

En temps en què el pessimisme i el desencant són contagiosos, el Lucas representa els adolescents que mantenen intactes els seus somnis, que creuen que ho poden canviar tot. "Podem aconseguir grans coses perquè som molts. A València ens hem despertat i hem espantat els polítics", explica. I creu que ara ja no han d'abandonar el carrer fins que els facin cas. "Les retallades als col·legis i als instituts són una vergonya. Si no estudies, no tens res. I això, a poc a poc, ens ho estant traient", denuncia. 

El Lucas, fill únic d'una mare soltera que treballa com a auxiliar d'infermeria, veu un "futur negre" per a la seva generació. Pensa que "possiblement" se n'haurà d'anar a treballar a l'estranger, però es resisteix a acceptar-ho. Diu que és "un notable" estudiant i que vol dedicar-se al periodisme, una de les professions amb una taxa d'atur més elevada. "És el que m'agrada", admet. No li preocupa gaire trobar-se amb totes les portes tancades un cop finalitzats els estudis. "Sempre he pensat que si tens talent o ets diferent, trobes feina més fàcilment", assegura aquest jove estudiant. 

Els efectes de la 'primavera valenciana'

De moment, no ha tingut gaire sort en el món laboral. "Vaig enviar 300 currículums inflant la meva experiència per poder treballar de qualsevol cosa i ningú m'ha trucat", reconeix. Però ni així perd el somriure, ni es desanima davant de la situació fins ara adversa. "Continuaré intentant-ho". Ara per ara es treu alguns diners extra durant el caps de setmana com a relacions públiques en una discoteca. Els estudis universitaris els vol fer fora. "¿Però com pagaré 300 euros per una habitació a València o 500 a Madrid si no trobo feina?", es pregunta. 

 Amb el cap ple de somnis, el Lucas intenta aconseguir aquests dies una bona nota mitjana per al seu expedient acadèmic, però admet que està "mort de cansament". La primavera valenciana li ha pres molt temps. "No és fàcil anar a classe al matí, córrer al davant de la policia a la tarda i estudiar a la nit", diu. Fins i tot ha donat una entrevista per a una tele russa. I tot això enmig d'exàmens. "No puc deixar d'estudiar, si precisament protestem perquè no empitjori l'educació. L'educació és el nostre futur", insisteix. 
 

0 Comentaris