Llibertat d'expressió

Sabadell ret homenatge al periodista Xavier Vinader

Durant l'acte s'inaugura el mural en la seva memòria que l'artista Zudi ha hagut de refer després d'un atac feixista

foto 3176201

foto 3176201

2
Es llegeix en minuts
ACN / SABADELL

Un centenar de persones van participar en l'homenatge a la figura del periodista Xavier Vinader, referent en la lluita contra el feixisme i en la defensa de la llibertat d'expressió. L'acte s'ha fet coincidir amb la celebració del 70è aniversari de Vinader, qui va morir el 9 d'abril de 2015, i amb la commemoració dels 40 anys de la vaga general de 1976 a la ciutat, la primera que es va fer a Espanya.

Durant l'acte es va inaugurar el grafit en memòria del periodista que l'artista Zudi va pintar al mur del centre cívic Sant Oleguer i que ha hagut de refer pràcticament en la seva totalitat treballant contrarellotge després de l'atac que va patir el mural tres dies abans de la inauguració.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amiga i companya de treball de Vinader, va parafrasejar el mateix periodista recordant que la “llibertat d'expressió, com tots els drets que conquistem, s'ha de defensar cada dia, en cada moment, perquè sinó la vigília te l'aniran esquilant”.

A l'acte han assistit amics i familiars de Xavier Vinader, així com la presidenta del Parlament, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, l'exdiputat David Fernández, la periodista Mònica Terribas, el comissari cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el director de la policia catalana, Albert Batlle, entre altres.

Durant els discursos, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, va reivindicar que, com fa sis anys va fer la periodista Mònica Terribas durant l'acte en el qual Vinader va rebre la medalla d'honor de la ciutat de Sabadell, “seria bo que tots ‘vinadegèssim’ una mica més perquè això voldria dir que tots seríem íntegres i fidels a allò que creiem millor per al bé comú”.

En referència a l'atac feixista, l'alcalde de Sabadell va recordar que Vinader “portava la resistència en els gens” i que Sabadell “reincidirà en la lluita contra l'odi i el feixisme i perquè no hi hagi impunitat”, preservant l'espai on es troba el mur en memòria del periodista.

Notícies relacionades

Per la seva part, Carme Forcadell, després de lloar el vessant més personal de Vinader, a qui va conèixer als seus inicis laborals, va destacar també la vigència del seu missatge i del seu exemple vital. En aquest sentit, va dir que el periodista “és un referent de totes les persones que volen la llibertat d'expressió” i un exemple a seguir per lluitar contra el feixisme.

Més notícies de Sabadell