ELECCIONS 2017

Resultats província de Barcelona: Ciutadans assalta el fortí sobiranista

La llista d'Arrimadas amplia la seva ofensiva des de l'àrea metropolitana a les comarques d'interior

El PSC també claudica davant l'empenta taronja i cedeix bastions com Cornellà i Santa Coloma

vvargas41388760 badalona barcelon s 21 12 2017 elecciones auton micas 21 d171221195430

vvargas41388760 badalona  barcelon s  21 12 2017 elecciones auton micas 21 d171221195430
vvargas41388214 21 12 2017   vic   col legi electoral on vota marta rovira  171221195820

/

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Si hi ha un escenari que il·lustra el sorpasso de Ciutadans en aquestes eleccions autonòmiques aquest és la circumscripció de la província de Barcelona. Un partit que ja a la cita del 2015 es va apropiar d’alguns dels històrics feus metropolitans del PSC ha redoblat en aquests comicis la intensitat de la seva ofensiva, marcant de taronja bona part de la província i relegant a un segon pla les forces independentistes en territoris fins ara insospitats, i ampliant la seva influència més enllà del que en un altre temps va ser cinturó industrial.

A favor seu hi juga de manera decisiva la dissolució de l’aliança de Junts pel Sí, constituïda per ERC i l’antiga Convergència i Unió, que compareixen per separat en aquests comicis. Units haurien reeditat la victòria a la majoria de poblacions on s’imposa la formació d’Inés Arrimadas, com ja passa en el conjunt de Catalunya.

La llista de damnificats per l’onada expansiva taronja és àmplia i variada, molt més enllà d’Esquerra i JxCat. Ho pot testificar el PSC, que ha perdut Cornellà Santa Coloma de Gramenet, on ni l’aval de contrastades figures com Antonio Balmón i Núria Parlon pot desbaratar l’efecte Arrimadas. A les dues localitats, un de cada tres votants ha brindat la seva confiança a la llista de Ciutadans. Els d’Albert Rivera reediten la victòria del 2015 en altres ciutats tradicionalment socialistes, amb menció especial a l’Hospitalet de Llobregat (33%) de la veterana Núria Marín, i també en localitats d’alta densitat de població, com és el cas de Gavà (34%) i Viladecans (37%).

També el PP encaixa, i amb estrèpit, l’expansió de la llista d’Arrimadas. Una mostra és Badalona, on els de Xavier García Albiol no van passar del segon lloc fa dos anys, però van quedar a poc més de dos punts percentuals de Junts pel Sí, els guanyadors. Amb tan sols un 8% de suport, la força conservadora encaixa ara una garrotada de consideració, i passa a la sisena posició. La fins ara tercera ciutat catalana en nombre d’habitants era la joia de la corona popular a Barcelona, seguida a distància, això sí, per Castelldefels, on recull també el revés de veure’s relegada al sisè lloc, lluny del tercer que va compartir amb els socialistes el 2015.

FORÇA

Notícies relacionades

Per entendre el calat que representa la força d’Arrimadas s’ha de repassar la victòria taronja a la segona corona metropolitana, que estava sota control de Junts pel Sí . Allà hi ha els casos del Vallès Occidental, amb ple ataronjat a la cocapital. Ho testifica Sabadell, on supera  en 8 punts percentuals ERC, el seu seguidor immediat, i Terrassa, on gairebé arriba al 30% d’adhesions. Un percentatge similar al de Mataró, on també es consuma el sorpasso, amb 11 punts sobre ERC, el segon.

Sorpresa també en localitats com Sitges, on fa dos anys la confluència sobiranista va duplicar en vots els de Rivera, que ara lideren l’escrutini, encara que amb un marge insuficient si s’hagués renovat la fórmula de Junts pel Sí.