SESSIÓ DE CONTROL AL CONGRÉS

El Govern ratifica l'ultimàtum per al 155: "Queden 24 hores"

Rajoy demana al PDECat que "convenci" Puigdemont que actuï amb "seny" i no creï "més problemes"

La vicepresidenta defensa que intervenir la Generalitat té com a objectiu tornar l'autogovern a Catalunya

zentauroepp40583915 madrid 18 10 2017 pleno del congreso sesi n de control en 171018101635 / JUAN MANUEL PRATS

zentauroepp40583915 madrid 18 10 2017 pleno del congreso  sesi n de control  en 171018101635
zentauroepp40501655 rajoy171011165455

/

2
Es llegeix en minuts

El Govern central reafirma el seu ultimàtum a Carles Puigdemont. El requeriment és ferm i si el president Puigdemont no fa marxa enrere abans de dijous a les deu del matí l'Executiu aplicarà l'article 155 de la Constitució 155per intervenir la Generalitat. En una convulsa sessió de control al Congrés dels Diputats, Mariano Rajoy, ha demanat al PDECat que persuadeixi Puigdemont perquè respongui amb claredat i, si va declarar la independència, la retiri. “Vostès haurien de fer un esforç per convèncer Puigdemont que no creï més problemes”, ha suggerit el president Rajoy al diputat postconvergent Jordi Xuclà.

També ha reclamat al mandatari català que “actuï amb seny i equilibri” i que respongui clarament si ha declarat o no la independència. Si la Generalitat albergava l'esperança que la coneguda passivitat de Rajoy per deixar reposar els conflictes podria tenir efecte, l'Executiu central ha tancat aquesta possibilitat de guaret. “El requeriment és ferm. Venç en poc més de 24 hores i si no és atès, farà que Puigdemont provoqui l'aplicació del 155”, ha advertit la vicepresidenta. Soraya Sáenz de Santamaría ha defensat que l'aplicació d'aquest precepte constitucional té com a objectius “recuperar l'autonomia” de Catalunya, el “retorn a la legalitat”, “garantir els drets dels catalans” i “preservar la recuperació econòmica”.

Picabaralla amb Tardà

La vicepresidenta ha desestimat qualsevol possibilitat de diàleg si Puigdemont no respon, malgrat la petició del portaveu d'ERC Jordi Tardà -únic assistent republicà al ple- que demanava al Govern una mediació en aquestes últimes hores. “Li demano, li reclamo, li exigeixo humilment, de demòcrata a demòcrata, que parin màquines i s'estableixin converses bilaterals”, ha plantejat Tardà.

Santamaría no li ha acceptat “lliçons de democràcia” i ha criticat que el Parlament estigui “tancat” sense que l'oposició pugui fer la seva feina. En aquesta línia, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat que el seu grup parlamentari català plantejarà davant el Tribunal Constitucional (TC) una sol·licitud de dret d'empara per “tancar” el legislatiu.

Groucho Marx i advertència

Notícies relacionades

El líder dels comuns, Xavier Domènech, ha acusat l'Executiu de portar la crisi a un abisme. “Són el Govern del desastre. Davant una crisi d'Estat la solució no passa per requeriments a l'estil Groucho Marx, ni per presons”, ha advertit en referència als empresonaments dels representants d'ANC i Òmnium a Soto del Real.ANC Òmnium 

En una sessió de control tan sorollosa com les de les últimes setmanes, els diputats del PDECat i Units Podem han exhibit cartells demanant llibertat per a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha advertit que no tolerarà altercats a l'hemicicle, ni “espectacles”, ni “gestos o paraules ofensives”. “Aquest Parlament no es contaminarà mentre jo sigui la presidenta”, ha tancat.