Aquesta és la carta de resposta de Puigdemont al requeriment de Rajoy

Aquesta és la carta que el president de la Generalitat ha enviat al president del Govern, Mariano Rajoy. / periodico

3
Es llegeix en minuts

Reproducció de la carta que ha enviat Carles Puigdemont en resposta al requeriment realitzat la setmana passada per Mariano Rajoy per saber si el president va declarar la independència de Catalunya en el ple celebrat al Parlament el dia 10 d'octubre:

Apreciat president Rajoy:

La situació que vivim és de tanta transcendència que exigeix respostes i solucions polítiques que estiguin a l'altura. La meva carta vol contribuir a aconseguir aquest tipus de respostes, que són les que ens demana la majoria de la societat i les que s'esperen a Europa, que no entén una altra forma de resoldre els conflictes que no passi pel diàleg, la negociació i l'acord.

En aquest sentit, em va sorprendre que en el seu escrit del dia 11 d'octubre anunciés la voluntat del seu govern de posar en marxa l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autogovern de Catalunya.

Quan el dia 10, atenent la petició de nombroses personalitats i institucions internacionals, espanyoles i catalanes, li vaig plantejar una oferta sincera de diàleg, no ho vaig fer com una demostració de debilitat sinó com una proposta honesta per trobar una solució a la relació entre l'Estat espanyol i Catalunya, que està bloquejada des de fa molts anys.

El diumenge 1 d'octubre, enmig d'una violenta actuació policial denunciada pels organismes internacionals més prestigiosos, més de dos milions de catalans van encomanar al Parlament el mandat democràtic de declarar la independència. Als resultats d'aquest referèndum s'hi han d'afegir els de les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, on una clara majoria, un 47,7%, va votar forces independentistes, i on les forces explícitament contràries a ella van obtenir un 39,1%. També cal recordar que un 80% dels ciutadans havien manifestant reiteradament la voluntat de decidir el seu futur polític votant en un referèndum acordat. Acceptar la realitat és el camí per resoldre els problemes.

La prioritat del meu govern és buscar amb tota intensitat la via del diàleg. Volem parlar, com ho fan les democràcies consolidades, sobre el problema que li planteja la majoria del poble català, que vol emprendre el seu camí com a país independent en el marc europeu.

La suspensió del mandat polític sorgit de les urnes l'1 d'octubre demostra la nostra ferma voluntat de trobar la solució i no l'enfrontament. La nostra intenció és recórrer el camí de forma acordada tant en el temps com en les formes. La nostra proposta de diàleg és sincera i honesta. Per tot això, durant els pròxims dos mesos, el nostre principal objectiu és emplaçar-lo a dialogar i que totes aquelles institucions i personalitats internacionals, espanyoles i catalanes que han expressat la seva voluntat d'obrir un camí de negociació tinguin l'oportunitat d'explorar-lo. Comprovarem d'aquesta manera el compromís, de cada una de les parts, a trobar una solució acordada.

Per tot el que li he exposat, li trasllado dues peticions:

La primera, que es reverteixi la repressió contra el poble i el govern de Catalunya. Aquest mateix dilluns estan citats com a imputats a l'Audiència Nacional dos dels líders de la societat civil catalana que han impulsat les manifestacions pacífiques de milions de persones des de l'any 2010. També està citat, a la mateixa Audiència Nacional, el major del cos de Mossos d'Esquadra, un dels quadros policalis amb més prestigi de la policia europea i que compleix la seva tasca de forma rigorosa i garantista.

En el capítol de la repressió també patim, entre altres, les vulneració de drets fonamentals; la intervenció i congelació dels comptes bancaris que impedeixen que atenguem les nostres obligacions amb les persones més necessitades; la censura d'internet i de mitjans de comunicació; la violació del secret postal; les detencions de servidors públics; i la brutal violència policial exercida contra població civil pacífica el dia 1 d'octubre.

La nostra proposta de diàleg és sincera, malgrat tot el que ha passat, però lògicament és incompatible amb l'actual clima de creixent repressió i amenaça.

La segona petició és que concretem, com més aviat millor, una reunió que ens permeti explorar els primers acords. No deixem que es deteriori més la situació. Amb bona voluntat, reconeixent el problema i mirant-lo de cara, estic segur que podem trobar el camí de la solució.

Cordialment,

Carles Puigdemont i Casamajó

Notícies relacionades

President de la Generalitat de Catalunya

Barcelona, 16 d'octubre de 2017