El TSJC notifica a la Mesa la suspensió del TC de la reforma del reglament

Forcadell ironitza i diu que "estava esperant que s'avisés els 14 parlaments autonòmics i el Congrés"

zentauroepp39707224 mesa parlament bertran170816115323

zentauroepp39707224 mesa parlament bertran170816115323

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) ha notificat aquest dimecres a la presidenta del ParlamentCarme Forcadell, i als altres membres de la Mesa la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional (TC) de la reforma del reglament de la Cambra, després de la seva primera reunió en l'inici del nou període de sessions després del parèntesi estival.

Una aïrada Forcadell ha comparegut davant els mitjans per afirmar, de manera irònica, que el Parlament de Catalunya estava esperant que el TC enviï les pertinents notificacions de suspensió del reglament de la Cambra "als 14 parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats". És a dir, a aquelles cambres que ja disposen als seus textos de la possibilitat de fer l'aprovació de matèries mitjançant el procediment de lectura única.

"Si no és així", ha prosseguit, "voldrà dir que en aquest país hi ha parlaments de primera i de segona. I que en aquest país es jutja sobre les intencions polítiques i no sobre els fets, i això és molt poc democràtic".

Responsabilitats fins i tot penals

El TC va admetre el 31 de juliol el recurs presentat pel Govern central contra l'article de la reforma de la Cambra que contempla l'aprovació exprés de les lleis de desconnexió, suspenent així de manera cautelar aquesta reforma.

Notícies relacionades

Els membres de la Mesa han rebut en mà la notificació del TSJC de forma individual, per carta, en què se'ls adverteix a més que poden incórrer en responsabilitatsfins i tot penals, si apliquen l'article 135.2 de la reforma del reglament, amb què els independentistes volen aprovar de manera exprés les lleis de desconnexió. Així, se'ls adverteix sobre la tramitació de les proposicions de llei independentistes pel procediment de lectura única en aplicació d'aquest article.

Aquesta notificació es produeix, a més, el dia en què el TC preveu rebutjar el recurs de súplica presentat pel Govern contra la suspensió de la reforma del reglament de la Cambra.