ELS INTERVENTORS, AL PUNT DE MIRA

Rajoy controlarà la Generalitat cada setmana perquè no gasti en l'1-O

Amenaça de tallar el FLA si les conselleries no envien els seus comptes cada dimecres

Demana que el Govern certifiqui que no ha invertit res en el referèndum des de gener

El ministre portaveu del Govern, Íñigo Mendez de Vigo / ZIPI / VÍDEO: EFE

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El Govern central exigirà als interventors de les conselleries que certifiquin per escrit cada setmana que la Generalitat no ha gastat ni un sol euro a preparar el referèndum de l’1 d’octubre. Si aquests funcionaris incomplissin l’ordre, enviessin informació imprecisa o informessin que s’ha finançat directament o indirectament la consulta sobiranista, l’Executiu de Mariano Rajoy traslladarà «a les autoritats competents» la informació perquè s’exigeixi «la responsabilitat administrativa, comptable i/o penal» que pogués correspondre. A més a més, el Govern es guarda la carta de suspendre el finançament que li arriba a la Generalitat gràcies al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que és al marc legal al qual s’ha acollit la Moncloa per fer un altre pas de rosca en el control de l’economia catalana. Catalunya va demanar ser rescatada per l’Estat el 2012 i ha rebut d’aquest fons més de 63.000 milions d’euros. El 2017 la xifra ja va pels 3.600 milions.

   

 La Comissió Delegada per a Afers Econòmics, presidida per Rajoy, va aprovar ahir aquesta mesura que, segons el text aprovat, estarà en vigor «fins que desaparegui la situació de risc per a l’interès general» a Catalunya. El novembre del 2015, quan CDC negociava amb la CUP la continuïtat d’Artur Mas, el Ministeri d’Hisenda ja va condicionar el pagament del FLA al compliment amb la llei. Llavors se li va demanar un informe mensual a l’interventor general en què havia de garantir que cap despesa contravenia la legalitat. Ara, la Moncloa exigeix un certificat setmanal i posa en el punt de mira  moltes més persones i les enumera en el seu acord: els interventors de les diferents conselleries i entitats, els responsables economicofinancers de les entitats en què no hi hagi intervencions delegades, el director de Pressupostos i el de Política Financera, Assegurances i Tresor.

«BOMBA DE RELLOTGERIA»

L’interventor general de Catalunya haurà d’enviar dimecres la relació d’òrgans i entitats que conformen el sector públic de la comunitat i els noms dels seus màxims responsables. La primera certificació setmanal haurà de ser remesa el 28 de juliol i es referirà al període entre els dies 17 i 23. Després s’establirà com a dia clau dimecres. Aquell dia, l’interventor general haurà d’annexar els certificats individuals de la resta de funcionaris i haurà de fer una «expressa referència» a l’existència o no de partides pressupostàries per al referèndum

     

A  més, en el text que avui publicarà el 'Butlletí Oficial de l’Esta't s’assenyala que el Govern central també vol rebre el 9 d’agost una certificació de les despeses referida al període entre l’1 de gener i el 16 de juliol. «Això és una bomba de rellotgeria per a [OriolJunqueras [encarregat últim d’organitzar la consulta]», va assenyalar un alt càrrec del Govern.

     

Aquesta decisió de la Moncloa arriba després de dos episodis clau: la sentència del 5 de juliol del Tribunal Constitucional que va anul·lar les partides del pressupost català destinades al referèndum d’independència i tres dies després que la Generalitat decidís no fer «ostentació» de les tasques d’organització del referèndum i no volgués informar de com s’executarà la compra d’urnes.

DESVIAMENT DE 6.150 EUROS

Segons el text provisional del 'BOE', s’assenyala com una altra causa el desviament de 6.150 euros que no estan justificats en una partida dels pressupostos del «programa 132. Organització, gestió i seguiment de processos electorals». En l’informe de la interventora general del dia 13 es van incloure aquests fets davant els quals Hisenda ha demanat més dades a la Generalitat.

  

 L’encarregat d’anunciar la mesura va ser el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, que va subratllar que el Govern està vetllant per «l’interès general dels catalans». Va afegir que si l’Executiu compleix amb la seva amenaça i talla el FLA, serà Carles Puigdemont el que haurà de respondre davant els catalans.

Notícies relacionades

  

 El secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va acusar a l’Executiu de voler frenar el referèndum «col·lapsant administrativament» el Govern. El PDECat va demanar la compareixença del ministre Cristóbal Montoro i els comuns van censurar que Rajoy «ataqui els drets nacionals» dels catalans a través del FLA.