LA CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS

Allò que el vent s'endugué

Banderes per terra, alfombres vermelles i alguna topada, a la cimera del "diàleg"

tecnicomadrid36904194 madrid 17 01 2017  pol tica   vi conferencias de presidentes

tecnicomadrid36904194 madrid 17 01 2017 pol tica vi conferencias de presidentes

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Una alfombra vermella, les banderes de les 17 comunitats, incloses la catalana i la basca, i de dues ciutats autònomes alineades com a fons del photo call i la vicepresidenta del Govern amb uns guants de cuir blau tipus Rita Hayworth a Gilda. Dins de la serietat i el tedi que caracteritzen les conferències de presidents, el Senat i els seus voltants van ser escenari ahir de diversos ingredients que, salvant les distàncies, recordaven les entregues de premis de Hollywood.

Però el vent va entelar l’escena. Just abans que, al voltant de dos quarts de nou del matí, comencessin a arribar els presidents autonòmics, el vent va fer caure les ensenyes que onejaven a l’uníson, fet que va provocar un fort estrèpit. Només van quedar dretes les de Melilla i Castella i Lleó. Els fotògrafs van captar el moment (encara que els operaris les van tornar a col·locar ràpidament al seu lloc) i Twitter es va omplir d’interpretacions i metàfores sobre com s’enfonsa el «règim del 78».

I no solament el vent va trencar el protocol. Els presidents autonòmics no van desfilar per l’alfombra col·locada amb aquesta finalitat a la plaça de la Marina Española i només el Rei; Mariano Rajoy; el president del Senat, Pío García-Escudero, i Soraya Sáenz de Santamaría van trepitjar lleugerament el tapís vermell quan van posar davant els fotògrafs.

Bufet a la biblioteca

Això sí, tots van arribar puntuals a una cita que no es va estendre en excés, tot i que va incloure un esmorzar informal amb el Monarca, una foto de família, els discursos de Rajoy i els caps dels executius autonòmics, així com la negociació posterior. Els participants només van parar per dinar durant una hora, un bufet que es va servir a la biblioteca del Senat i que va incloure diversos entrants, segons plats i postres com crema de porrusalda, amanida de capó escabetxat, delícies de lluç amb pebrots vermells i pastís de xocolata.

Si fa cinc anys, en la primera conferència de l’era Rajoy, l’ambient va ser fred i tens, especialment entre Artur Mas i la vicepresidenta, en aquesta ocasió, potser precisament per l’absència de Carles Puigdemont i Iñigo Urkullu, el bon clima, en termes generals, va presidir la reunió. Les paraules «diàleg» i «acords» van ser les més repetides, tant pels dirigents del PP com pels del PSOE. «No he vist plantejaments ideològics, es notava que avui veníem com a presidents amb predisposició a l’acord», va resumir el gallec Alberto Núñez Feijóo.

De fet, les càmeres van captar converses entre el president d’Astúries i la gestora socialista, Javier Fernández, amb Sáenz de Santamaría, que a més es va asseure al costat de l’andalusa Susana Díaz. I no solament hi va haver complicitat entre dirigents conservadors i socialistes. També la madrilenya Cristina Cifuentes va departir uns minuts amb la navarresa Uxue Barcos, de Geroa Bai.

Notícies relacionades

Almenys en el curt espai de temps que van deixar entrar els fotògrafs, perquè la major part de la cimera va ser a porta tancada. Sense llums i taquígrafs, expliquen que el president del Govern de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, es va encarar amb la madrilenya per les rebaixes impositives de la seva regió. Diversos presidents, entre ells Díaz, també van criticar que hi hagi «paradisos fiscals» a Espanya. La falta d’harmonització fiscal va ser un dels pocs punts de fricció de la cimera. Però Cifuentes i la resta hi van restar importància.

Tot i així, no va ajudar a relaxar la situació l’irrespectuós tuit del Partit Popular madrileny, que a primera hora va difondre una fotografia de la sessió en què la presidenta madrilenya llueix somrient i Díaz apareix amb aspecte seriós acompanyada de la següent frase: «Quan disfrutes de la feina i quan no». La campanya a les xarxes socials va molestar la presidenta andalusa.