Margallo demana als socis de la UE que Gibraltar no s'inclogui en la negociació del 'brexit'

El ministre reclama en una carta que les converses sobre la sobirania del Penyal s'abordin entre Madrid i Londres

Trànsit de vehicles i persones entre La Línea i Gibraltar, al costat de la tanca.

Trànsit de vehicles i persones entre La Línea i Gibraltar, al costat de la tanca. / EFE / A. CARRRASCO RAGEL

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha enviat una carta a tots els socis de la Unió Europea en què els demana que Gibraltar no s'inclogui en les negociacions amb el Regne Unit, i que aquesta qüestió s'abordi de forma bilateral entre els governs de Madrid i Londres. Margallo ha acompanyat la missiva amb un document que resumeix les relacions entre Espanya i el Regne Unit a compte del Penyal.

A la carta, feta pública pel Ministeri d'Exteriors, el cap de la diplomàcia espanyola defensa la necessitat de “reprendre” les negociacions sobre aquest assumpte per arribar a “una solució mútuament acceptable”. Margallo subratlla que per a Espanya “és fonamental” que Gibraltar quedi “exclòs” de les negociacions per establir un nou marc de relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit i demana “suport i comprensió” als socis.

Segons l'Executiu espanyol, la no aplicació dels Tractats de la Unió Europea a Gibraltar (quan s'hagi culminat el brexit) “crearà grans dificultats” tant als ciutadans del Penyal com als del Camp de Gibraltar.

En la missiva que ha enviat a Boris Johnson, secretari del Foreign Office, el ministre li demana també una reunió per abordar aquest tema.

Notícies relacionades

Quan en el referèndum del juny els partidaris de sortir de la Unió Europea van guanyar, Margallo ja va advertir que Gibraltar “hauria de reintegrar-se a la sobirania espanyola” després d'un “període transitori de cosobirania” amb el Regne Unit. Aquesta fórmula ja va ser negociada durant el Govern de José María Aznar i els 'llanitos' s'hi van pronunciar en contra en una consulta sense valor legal celebrada el 2002.

Al juny, Londres ja va advertir que no entrarà “en un procés de negociació de sobirania amb el qual Gibraltar no estigui d'acord”.