Sánchez s'asseurà a negociar la seva investidura dijous amb Rivera i divendres amb Iglesias

El líder del PSOE nomena sis persones de la seva màxima confiança per abordar els acords

Assenyala que vol governar "des de la moderació" i demana als seus que no caiguin en els "exabruptes" de Podem

La comissió negociadora del PSOE (esq.-dreta) Antonio Hernando, José E. Serrano, Luisa Cuerdo, Meritxell Batet, Rodolfo Ares i Jordi Sevilla. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Una negociació de més petit a més gran, sempre que l'agenda ho permeti, i amb un equip format per sis persones de la seva màxima confiança. El líder socialista, Pedro Sánchez, ha traslladat aquest dimecres, un dia després que el Rei el proposés com a candidat a la Presidència del Govern, els eixos bàsics de la complicada negociació que ara comença a abordar per arribar a la Moncloa. El secretari general s'ha donat un mes per segellar un acord que li permeti ser investit com a cap de l'Executiu, però els primers passos són imminents. Aquesta mateixa tarda es reunirà amb Coalició Canària, Esquerra Unida-Unitat Popular i Compromís. Dijous, amb el president de Ciutadans, Albert Rivera. I divendres, amb el líder de Podem, Pablo Iglesias.

Falten reunions per tancar, com la que farà amb el PNB, a qui els socialistes anhelen com a socis en la hipotètica aliança, i també amb ERC i Democràcia i Llibertat (DL), amb qui Sánchez també es vol asseure, però no per negociar, va assenyalar dimarts, sinó per dir-los que no està “d'acord” amb ells. El document que el PSOE va aprovar a finals d'any, en part per les pressions dels barons, exclou l'independentisme català de qualsevol negociació, però republicans i convergents poden acabar sent indispensables amb una eventual abstenció perquè Sánchez sigui president, ja que Podem i Ciutadans s'han autoexclòs mútuament. Mentre els principals líders territorials li demanen que es comprometi a no arribar a la Moncloa gràcies al separatisme, Sánchez insisteix que ell no buscarà aquests suports, i que el que votin ERC i DL només dependrà d'ells.

L'EQUIP DELS ACORDS

Serà Sánchez qui iniciarà el diàleg, però el dia a dia de la negociació serà pilotat per sis persones que ha nomenat aquest dimecres en la reunió de la Comissió Permanent del PSOE: Antonio Hernando, portaveu parlamentari del partit; Rodolfo Ares, com a “persona amb àmplia experiència en negociacions de pactes de legislatura i govern a Euskadi”, assenyala el PSOE; José Enrique Serrano, membre del grup constitucionalistes i del programa electoral; Meritxell Batet, coordinadora del programa electoral; María Luisa Carcedo, responsable de política social, i l'exministre Jordi Sevilla com a portaveu econòmic.

“Ahir Espanya va respirar alleujada. Es va generar un corrent d'il·lusió que hem de complir”, ha dit Sánchez en la reunió al Congrés amb els diputats i senadors del seu partit, en referència al nomenament que li va fer dimarts Felip VI. Durant un discurs en què ha repetit gairebé paraula per paraula la seva intervenció del dia anterior, el líder socialista ha assegurat que la seva intenció és “governar Espanya des de la moderació i el diàleg, impulsant polítiques progressistes”. Davant dels missatges d'Iglesias i Rivera, que s'han declarat incompatibles en qualsevol aliança, Sánchez ha demanat “deixar enrere els vetos”. 

"RESPECTE" DAVANT "L'ARROGÀNCIA"

Notícies relacionades

Les negociacions es preveuen complicades. “Hi haurà moments en què semblarà que el pacte ja està fet. Altres, en què tot saltarà pels aires i es publicarà que ja no hi ha cap possibilitat. Però després es tornarà a reprendre el diàleg. Passa sempre”, assenyala un dirigent pròxim a Sánchez. Davant aquest escenari, el secretari general ha demanat als seus que no caiguin en les provocacions de Podem, partit al qual no ha citat. “Abans dels exabruptes, l'arrogància i les propostes inassumibles, us demano que responguem amb respecte”, ha dit.

Només hi ha hagut una resposta a Mariano Rajoy, que dimarts va posar el dit a la ferida interna socialista, al donar per fet que el PSOE necessitarà els independentistes. “Hem sentit amenaces que un suposat Govern trencaria Espanya. Però avui, com a conseqüència de la inacció de Rajoy, està en risc més que mai la integritat territorial. La reforma federal de la Constitució és la millor manera d'articular la diversitat d'Espanya”, ha dit Sánchez, que a l'arribar a la sala de la reunió parlamentària, aquest migdia, ha sigut rebut pels aplaudiments dels seus, tots drets.