l'onzena legislatura

Inés Arrimadas renuncia a les prerrogatives de cap de l'oposició

La líder parlamentària de Ciutadans obre aquest dimecres amb Puigdemont la ronda de reunions del president amb els líders dels principals partits

rjulve32476078 gra337  barcelona  20 01 2016   la lider de ciutad160126140336

rjulve32476078 gra337 barcelona 20 01 2016 la lider de ciutad160126140336 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

La presidenta del ParlamentCarme Forcadell, ha nomenat oficialment aquest dimarts Inés Arrimadas cap de l'oposició. La líder de Ciutadans a la Cambra catalana, no obstant, ha renunciat a les prerrogatives que implica el càrrec, com rebre el tractament d'"honorable senyora", ser ordenada protocol·làriament en el lloc immediatament posterior als expresidents, percebre retribucions específiques i disposar dels mitjans humans i materials extraordinaris per exercir les seves atribucions. 

La figura de cap de l'oposició, inspirada en els sistemes bipartidistes de la Gran Bretanya, la va impulsar Pasqual Maragall el 2003, és a dir, en la primera etapa del tripartit. Amb aquest mecanisme es va intentar fer un gest a CiU perquè la federació que liderava Artur Mas havia guanyat en escons (46) en les eleccions autonòmiques, però va quedar apartada del Govern per l'aliança del PSC (42), ERC (23) i ICV-EUiA (9). Va ser una acció simbòlica perquè les prerrogatives més rellevants ningú les ha volgut disfrutar. El 2013, el republicà Oriol Junqueras també va rebutjar el sobresou i el cotxe oficial que li haurien correspost.

RONDA DE REUNIONS

En un altre ordre de coses, Arrimadas s'entrevistarà aquest dimecres al matí amb Carles Puigdemont en la primera de les reunions que el president té previst mantenir amb els líders del Parlament. La intenció de la dirigent del partit taronja és oferir diàleg en qüestions de tipus social i econòmic i també de lluita contra la corrupció, però evidenciar al mateix temps un ferm rebuig a qualsevol acció que s'encamini a reforçar la via independentista.

Tant la dirigent  del partit taronja com el socialista Iceta donaran un 'no' rotund a Puigdemont en la via independentista

El següent a reunir-se amb el cap del Govern serà el socialista Miquel Iceta, que ho farà dijous i també amb una mà estesa en polítiques socials però cap facilitat en la qüestió sobiranista. El seguirà Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot), que té cita per dilluns, mentre que els representants del PP i de la CUP encara no tenen fixat un dia a l'agenda.

ELS TREBALLS PARLAMENTARIS

Notícies relacionades

També aquest dimecres començaran a constituir-se les 29 comissions parlamentàries. A la Junta de Portaveus d'aquest dimarts ha quedat aprovat que Junts pel Sí en presideixi més de la meitat, 15 en total. Dues, les de Reglament i Matèries Secretes, li corresponen a Forcadell, com a presidenta de la Cambra, i la comissió d'estudi del Procés Constituent tindrà Muriel Casals com a presidenta i Gabriela Serra, de la CUP, com a vicepresidenta. El diputat anticapitalista Benet Salellas dirigirà els treballs sobre corrupció, i el seu mateix partit, beneficiat per la seva societat amb Junts pel Sí, la carpeta de Governació.

JxSí presidirà  la meitat de les comissions del Parlament i Muriel Casals dirigirà la dedicada al procés

La comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la d'Afers Institucionals, la d'Igualtat, la d'Interior i la de l'Estatut dels Diputats seran les comissions que dirigirà un diputat de Ciutadans. Pel que fa al PSC, presidirà els treballs d'EnsenyamentSindicatura de Greuges i AutomocióCatalunya Sí que es Pot estarà al capdavant d'Empresa i de Joventut i el PP s'encarregarà d'Agricultura i Seguretat Vial.