ACTE A PEDRALBES

Rajoy: "És moderna la unió, no la disgregació"

El president del Govern central adverteix veladament a Catalunya que no podria sobreviure "al marge" de la UE

Exalça Barcelona com a "honra d'Espanya" i com una ciutat on "les identitats se sumen"

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / Barcelona

"És moderna la unió, no la disgregació. El signe dels temps és la integració i no l'aïllament". Amb aquestes paraules Mariano Rajoy ha replicat al procés sobiranista que viu Catalunya en la seva intervenció en la inauguració del primer Fòrum del Mediterrani Occidental, celebrat a Barcelona. El president del Govern central ha llançat aquest missatge al Palau de Pedralbes, on ha estat rebut per Artur Mas. El president de la Generalitat, no obstant, ha abandonat el recinte abans que el líder del PP oferís el seu discurs, enmig d'una polèmica protocol·lària per la qual el mandatari nacionalista no ha pogut intervenir. 

"Al segle XI és impossible sobreviure al marge d'una societat internacionalitzada, cada cop més interdependent. "El món camina cap a processos d'integració", ha insistit Rajoy, en una advertència velada sobre la possibilitat que una eventual Catalunya independent es quedés fora de la Unió Europea (UE). A més, aprofitant la seva presència a Barcelona, ha volgut exalçar la capital catalana com "un lloc on les identitats se sumen i els arrelaments es comparteixen" i una ciutat que és l'"honra d'Espanya".

Notícies relacionades

En la seva intervenció, el president de l'Executiu central ha aprofitat per insistir que Espanya "ha abandonat la recessió" i està deixant "a poc a poc" la crisi. També ha fet menció a la crisi humanitària de Lampedusa i ha reclamat a la Unió Europea (UE) més ajudes als països que constitueixen la seva "frontera exterior" i que "més pressions i responsabilitats assumeixen" en la gestió de l'arribada d'immigrants.

Al·lusió als terroristes

Arran de la sentència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg que ha tombat l'anomenada 'doctrina Parot', Rajoy també ha fet una al·lusió indirecta a les amenaces terroristes i ha afirmat: "Els obstacles són molts i els enemics colpegen allà on poden. Per això ens hem de mostrar units davant tots aquells que han fet de la violència la seva forma de vida. Avui més que mai ens han de trobar, europeus i nord-africans, units, colze a colze, així doncs, defensem els mateixos valors: democràcia, Estat de Dret, respecte dels drets humans, justícia social i prosperitat".