ANÀLISI

Als peus d'un Barça increïble

La foto del braç a terra de Modric sota les cames de Rakitic resumeix molt més que 90 minuts de futbol

2
Es llegeix en minuts
fcasals41401621 real madrid s luka modric  right  stretches out his arm next171223182734

fcasals41401621 real madrid s luka modric right stretches out his arm next171223182734 / Paul White

La realitat de les coses s’endevina en els petits detalls. En el primer instant, la mirada sobre el clàssic es fixa en els grans titulars, en la veu dels locutors i en el ressò de les webs. Un 0-3 al Bernabéu i 14 punts de distància sobre el gran enemic avancen l’eufòria en el fals Nadal, ja no importa que el Gordo passés de llarg de casa nostra un any més. 

La importància del que es va viure en aquella hora del vermut en què va arribar la demolidora victòria del Barça també s’amaga en els petits detalls, aquells que es descobreixen fixant-se, per exemple, en l’habilitat dels càmeres de la tele per veure el que l’ull no veu, en determinades proclames a les xarxes socials, en la lletra menuda a peu de pàgina o en un comentari a la barra del bar.

La vigília del partit. Ernesto Valverde va dir entre dents que no el preocupava què faria el rival, que a ell el que l’inquietava en tot cas era què podien oferir els seus jugadors. La declaració va passar gairebé desapercebuda. El to de veu es va elevar sobre la gespa quan l’equip que presumeix ser doble campió del món i d’Europa (ho és) trotava derrotat davant la perplexitat de l’educat Zinedine Zidane. Valverde podia haver reclamat el passadís per al seu Barça, però no li va passar pel cap perquè no li han agradat mai els passadissos i encara menys els paseíllos.

Posats a Instagram

Hi ha gestos que despullen els seus autors. Divendres a la tarda Cristiano Ronaldo va penjar a Instagram una bonica fotografia de la plantilla del Madrid en l’últim entrenament abans del clàssic. S’hi veien tots molt alegres, mig gamberros, segons el caràcter d’aquests nois convertits en milionaris futbolistes. Fixant-se en la captura es descobria l’ídol portuguès exhibint les seves musculoses cames amb els pantalons arremangats fins als engonals. També a Instagram, a la mateixa hora, Leo Messi compartia una foto en solitari durant l’entrenament previ al vol cap a Madrid. Cristiano treia bola, Messi semblava allunyat del soroll. 

Notícies relacionades

La foto metàfora de Paul White que il·lustra aquesta peça diu moltes coses, encara que només sigui producte d’un xoc entremig del duel. El braç a terra del madridista Modric i les cames trepitjant amb força del blaugrana Rakitic resumeixen molt més que 90 minuts de futbol. L’atzar va disposar que aquestes extremitats siguin de dos croats enrolats en uns clubs que no serien res sense la seva rivalitat atàvica, indesxifrable. Enemics dins de l’estadi, camarades fora. La cara de Modric recorda la de Johan Cruyff

Modric és de diadema per subjectar-se la melena. L’estètica dels guerrers també diu algunes coses sobre els rituals dels futbolistes. El raspall mohicà de Paulinho va desconcertar la defensa blanca, tant com el tallat clàssic de Luis Suárez sobre els cabells engominats de Sergio Ramos, més preocupat de lluir les ales tatuades en el secret del seu cos que a contenir-se a l’hora de deixar anar plantofades a la gespa i paraules recargolades després de la dutxa. El central blanc es va merèixer targeta vermella al camp i a la zona mixta, que és com es diu ara la sortida de vestidors.