Editorial

El canvi climàtic no admet demores

Macron reuneix a París 50 països que ratifiquen el seu compromís malgrat la desafecció de Trump

1
Es llegeix en minuts

La lluita contra el canvi climàtic  és una necessitat la urgència de la qual no pot posar en dubte ningú mínimament informat i conscient de la gravetat del repte. Ningú excepte personatges com Donald Trump, que irresponsablement –i per a gaudi dels poderosos i no menys irresponsables lobbies energètics dels Estats Units– ha desvinculat el seu país dels acords de la Cimera del Clima de París del 2015, una cita que va ser transcendental per posar d’acord el món en l’objectiu de frenar l’escalfament global. I ahir, tot just quan es complien dos anys d’aquella efemèride que va obrir el camí de l’esperança, mig centenar de països es van reunir a la capital francesa per ratificar el seu compromís i desmarcar-se de la Casa Blanca.

Emmanuel Macron, el jove polític que va irrompre a l’Elisi al maig i que aspira a ocupar els espais dels quals es retira Washington, té el medi ambient com un dels eixos fonamentals del seu mandat, i en el seu discurs com a amfitrió de la trobada no podia efectuar un judici més descarnat: «Estem perdent la batalla». El propòsit que la temperatura mitjana de la Terra no augmenti més de dos graus respecte a l’època prèvia a la revolució industrial no s’està complint, perquè se segueix avançant cap a un diferencial de tres graus. Les mesures per contenir el canvi climàtic es desenvolupen amb parsimònia, quan el desafiament requereix actuar contra rellotge.

Hi ha avanços poc més que simbòlics que tot i així han de ser saludats, com l’anunci del Banc Mundial que a partir del 2019 deixarà de finançar l’exploració i explotació de petroli i gas. Però el principal compromís ha de ser dels estats més industrialitzats (que solen ser els més rics), en una doble direcció: reduir les emissions pròpies i ajudar els altres països en la introducció d’energies netes. Els primers i principals damnificats pel canvi climàtic són les poblacions més vulnerables als desastres meteorològics que cada vegada amb més freqüència castiguen el planeta, però a la llarga ningú s’escapa dels seus efectes. El món no pot abdicar de la lluita contra l’escalfament global malgrat la «vergonya» de la «decisió autodestructiva amb fins polítics» de Trump. Ho diu un nord-americà de l’establishment, l’exsecretari d’Estat John Kerry.