Editorial

El problema de les pensions

Les retencions tributàries que s'apliquen al pensionista segueixen augmentant any rere any en el còmput global de l'IRPF

1
Es llegeix en minuts

A l’urgent debat sobre les pensions i sobre les creixents dificultats de l’Estat per fer front a les prestacions contributives, s’hi uneix una altra dada que certament es relleva com a inquietant per a la bona marxa de la societat espanyola en un futur immediat. Les retencions tributàries que s’apliquen al pensionista segueixen augmentant any rere any en el còmput global de l’IRPF, fins a col·locar-se, en l’exercici del 2016, en una xifra pròxima al 15% del total d’ingressos. Aquesta dada es justifica per diverses raons. Per un costat, l’increment del nombre de pensionistes (9,1 milions). Per un altre, l’augment de la quantitat que ha de pagar la Seguretat Social, ja que els nous pensionistes van cotitzar més i durant més temps que en períodes anteriors. A més a més, s’ha de tenir en compte que els jubilats creixen a més velocitat que els assalariats, sense oblidar l’estancament dels sous i un col·lectiu creixent de ciutadans, fins a cinc milions de persones, amb ingressos inferiors al llindar de la declaració. L’augment de les rendes derivades de la pensió ha doblat, en els últims cinc anys, el de les rendes salarials. 

    

Si tenim en compte, a més a més, que la principal font d’ingressos de gairebé el 30% de les llars espanyoles procedeix d’una persona jubilada, se’ns presenta al davant un escenari realment complicat (amb previsions de creixement de la població que mostren divergències) que requereix solucions polítiques d’envergadura.