Editorial

Comerç, impostos i 'top manta'

Compaginar els interessos dels comerciants amb el respecte per la dignitat humana condueix a pensar en solucions d'integració més que repressives

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39329271 barcelona 16 07 2017 materos en la barceloneta en el paseo  170716193443

zentauroepp39329271 barcelona 16 07 2017 materos en la barceloneta en el paseo 170716193443 / ELISENDA PONS

Fa un any, diverses organitzacions de comerciants (com Fundació Barcelona Comerç o Barcelona Oberta) van posar sobre la taula un manifest en què es clamava per una solució a un problema ja endèmic de la ciutat, el 'top manta'. Es queixaven llavors del «creixement i l’enquistament» del mercadeig ambulant i exigien una postura combativa a l’ajuntament. Un any després, els comerciants barcelonins tornen a carregar contra una pràctica il·legal que pertorba el seu negoci i que crea inevitables conflictes. 

En aquest període, el consistori que lidera Ada Colau ha posat en marxa el que ja va prometre al seu dia, un projecte integral i social que exclou la simple ofensiva policial i advoca per una reinserció dels venedors ambulants, reciclats bé en programes d’inclusió laboral, bé a través de cooperatives com la DiomCoop, que han d’oferir un marge de maniobra per reconduir la situació. Des de l’ajuntament s’afirma que aquest estiu hi haurà menys manters, una dada que la mateixa Guàrdia Urbana posa en dubte, però és innegable que la proliferació de la venda il·legal és una qüestió espinosa que perjudica els comerciants que estan al dia en el pagament dels seus impostos. Compaginar els interessos legítims del comerç amb el respecte per la dignitat de les persones ens condueix a pensar en solucions que no passen per la simple repressió sinó per una política d’integració, més lenta, potser, però més eficient i justa.