La infausta jornada del 9 de desembre de 1980

1
Es llegeix en minuts

A primera hora del matí del 9 de desembre de 1980, McCartney, que estava en aquell moment sol a la seva granja de Peasmarsh (East Sussex), va rebre una trucada del seu mànager i amic Steve Shrimpton, que li va comunicar que John Lennon havia mort després de ser tirotejat a prop de la mitjanit, hora de Nova York, davant de l'edifici Dakota. La primera reacció de Paul, segons relata Philip Norman en la biografia de l'exbeatle, va ser trucar al seu germà Mike, que va quedar «devastat» per la notícia. A continuació, es va dirigir a l'entrada per a cotxes a esperar l'arribada de la seva dona, Linda. «Mai l'havia vist així abans, desesperat i banyat en llàgrimes», recordaria ella.

En una decisió que encara avui li resulta difícil d'explicar, McCartney va optar per no cancel·lar la sessió de gravació que tenia compromesa aquell dia als estudis londinencs AIR de George Martin. «¿Per què no t'has quedat a casa?», li va preguntar un periodista a la sortida de l'estudi. «No en tenia ganes», es va limitar a respondre. La sessió va ser inevitablement tan trista com estranya. «Ens sentíem com robots», va explicar Paul.

Durant la tarda, va rebre una trucada telefònica de Yoko Ono «que va agafar en privat i després va tornar amb llàgrimes als ulls». Sembla que a McCartney el va commoure especialment que ella li digués que John li tenia «molt afecte».

Notícies relacionades

Més endavant, explica Norman, «hi va haver un moment dels que remouen l'estómac quan ell i [el guitarrista] Denny Laine estaven mirant afligits per la finestra el trànsit que passava i van veure un camió d'una empresa anomenada... Mobles Lennon».

Ja de tornada a Peasmarsh, la família al complet -Paul, Linda i els nens- es va quedar mirant les notícies a la tele, «plorant tota la nit». L'endemà, hi havia una caça de faisans als boscos que envoltaven la finca dels McCartney, i «el so dels trets va espantar tant Paul que Linda va haver de demanar als caçadors que s'allunyessin».