CÒMIC

Mor Len Wein, pare del Monstre del Pantà i Llobató

El llegendari guionista va forjar una fructífera carrera a DCComics i Marvel, les dues grans editorials de la historieta nord-americana

zentauroepp40061289 len wein  dibujante de c mic len wein   foto sacada de wikip170911161840

zentauroepp40061289 len wein dibujante de c mic len wein foto sacada de wikip170911161840

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la seva llarga i fructífera carrera en el món de la vinyeta, des dels seus inicis en la dècada dels 70, fins a la seva mort, ahir, als 69 anys, Len Wein podia presumir de ser el pare de personatges com Llobató i el Monstre del Pantà (que avui són indiscutibles en l’univers de la historieta nord-americana), d’haver sigut l’editor de la mítica i influent 'Watchmen', amb guió d’Alan Moore i dibuixada per Dave Gibbons, o d’haver rellançat els X-Men.

Wein (Nova York, 1948), que va morir després de diverses operacions de cor, de les quals ell mateix informant en el seu compte de Twitter, havia començat amb 20 anys encara no com a 'freelance' a DC Comics, i després va treballar per a Marvel i va tornar a DC en la seva última etapa, formant part així de la història de les dues grans firmes de la vinyeta dels EUA, en què es va prodigar com a guionista i editor.

El 1971 va ser quan, al costat del no menys reconegut dibuixant Bernie Wrightson, mort el març passat, va crear el personatge del Monstre del Pantà. De les seves mans en van sorgir guions de sèries de superherois com Daredevil, Superman, Justice League of America, Spider-Man, L’increïble Hulk i Els 4 Fantàstics, i va revitalitzar el personatge de Wonder Woman (amb l’ajuda del dibuixant George Pérez). Però de la seva època a Marvel, sobresurt sens dubte la figura de Llobató, que va presentar el 1974 com un agent canadenc enviat per enfrontar-se a l’Increïble Hulk. Un any després, Wein, amb Dave Cockrum, va tornar a utilitzar l’heroi mutant per fer reviure els herois de l’àtom rellançant la Patrulla X a 'Giant Size X-Men 1'.  

Després de la seva època a Marvel, en el seu retorn a DC, va crear un guió per a Batman, va col·laborar en 'Green Lantern' i es va convertir en l’editor de 'Watchme'n, amb què Alan Moore mostrava una nova forma de veure els superherois. Als anys 90, després de passar un temps a Disney Comics, va escriure i va editar històries de sèries animades com X-Men, Batman, Spider-Man i Godzilla.  

La mort de Wein, que el 2008 va entrar al Passeig de la Fama dels còmics juntament amb un altre mite, Will Eisner (creador de 'The Spirit'), va provocar nombroses reaccions en el món de la vinyeta, entre elles les de guionistes, escriptors i dibuixants com Neil Gaiman, Geoff Johns, Michael Bendis, Mark Millar, Josh Whedon i Jim Lee. Segons aquest últim, també editor de DC, «el que es fa avui en el món del còmic està basat en el treball pioner de gent com Len (...). Tots nosaltres tenim un gran deute de gratitud amb ell».

«Un gegant de cor audaç»

Notícies relacionades

La presidenta de la companyia, Diane Nelson, es va sumar al condol i va recordar que Wein «era una de les persones més agradables i una de les grans llegendes dels còmics». Va destacar a més que «va arribar a escriure o editar gairebé cada gran personatge de DC i a penes va quedar alguna faceta que Len no toqués».

No van faltar tampoc les mostres de condol de Marvel, que el va qualificar d’«un gegant de la història amb una carrera creativa que sobresurt com una de les més prolífiques i significatives de totes». Wein serà recordat, va afegir l’editorial, «pel seu cor audaç», que va infondre a les seves històries i personatges, així com «pel seu afany de buscar nous horitzons» per a les seves creacions.