CONSOLIDACIÓ D'UNA CITA DE RISC

A l'altra banda del mirall

Pau Riba protagonitza, amb 'Ribaibal', el tancament del festival Mirall Sonor a Sidecar

Les Aus i Carles Ribot completen el cartell d'aquesta mostra centrada en propostes experimentals

Vis còsmica 8 Pau Riba, en l’actuació que va fer al Sónar del 2009.

Vis còsmica 8 Pau Riba, en l’actuació que va fer al Sónar del 2009. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

Les músiques de risc, perifèriques, heterodoxes o lliurepensants disposen d'una plataforma emergent en procés de consolidació: Mirall Sonor, un festival amb múltiples seus simultànies, dirigeix el focus cap a les personalitats singulars que creixen al voltant del pop i el rock independent, la cançó d'autor i l'electrònica. La seva tercera edició, que ha inclòs actuacions a Tarragona, la Bisbal d'Empordà i Barcelona, culmina aquesta nit a Sidecar amb un trio de creadors ­situats a l'altra banda de la frontera comercial i encapçalats pel bruixot major de la transcançó, Pau ­Riba.

Riba va recuperar l'any passat la seva essència creativa més còsmica en un disc notable, Virus laics, però a Sidecar seguirà un altre guió, el de Ribaibal. Es tracta d'un espectacle de petit format en què passa revista al seu repertori referencial, sobretot el dels anys 70.

Clàssics en dansa

El guió de Ribaibal inclou cançons com L'home estàtic, Noia de porcellana, La flor del taronger, Braian de Cloun, Maria... Cites a àlbums de culte com Dioptria, Electròccid àcid alquimístic xoc i Licors, que Riba recrearà, juntament amb material més recent, en solitari a veu i guitarra, però amb dues còmplices escèniques. La seva parella, Memi March, il·lustrarà les cançons amb projeccions, i la seva fillastra Aina March hi aplicarà moviments de dansa. Riba ofereix aquests dies aquest espectacle per Catalunya en paral·lel al seu ja clàssic Jisàs de Netzerit, recital nadalenc desmitificador que escenificarà des del 16 de desembre fins al 6 de gener al Teatreneu.

Notícies relacionades

Les Aus se sumen a Mirall Sonor amb el seu temerari menú de guitarra, bateria i veus assilvestrades. Una desconstrucció del patró rocker que el duo barceloní, integrat per Arnau Sala i Dalmau Boada, va immortalitzar en el seu disc llarg Haranna hanné i en diversos llançaments menors, i que va cohabitar amb la musa Lydia Lunch al seu Ghosts of Spain. Sorollisme, free-rock desbocat amb ressons de la no wave i paisatgisme ric en accidents geogràfics.

La tercera pota de Mirall Sonor la posa Carles Ribot, còmplice d'Adrià Puntí (avui conegut com a Josep Puntí) en les seves últimes etapes, ara independitzat i amb un projecte propi en marxa. És imminent el seu primer disc, Vergesdosmiladéu, que rendeix homenatge al club dels 27 (Hendrix, Cobain, Joplin i Morrison, que van morir a aquesta edat) amb un repertori propi que inclou una versió de Nit de Nadal, de Pau Riba.