PERFIL

Lady Gaga: una estrella que es pot trencar

La cantant va suspendre els concerts de tota la seva gira europea després de revelar que els dolors a què es referia al seu nou documental, 'Five foot two', són causats per la fibromiàlgia

zentauroepp40201953 mas periodico  ilustracion  de tassies t ssies dibujo lady g170922190258

zentauroepp40201953 mas periodico ilustracion de tassies t ssies dibujo lady g170922190258

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Encara que Lady Gaga presumeixi de desatendre les demandes de la indústria i d’anar a la seva bola, cal dir que el seu 'timing' té un aspecte calculadíssim. El 7 de setembre s’estrenava al Festival de Toronto el documental Gaga: 'Five foot two', en què l’estrella diu que se sent en «una altra etapa» de la seva vida després de fer els 30 al mateix temps que apareix rebent tractaments mèdics estesa sobre una llitera. Una setmana més tard confirmava a Twitter que els seus dolors eren deguts a una malaltia que pateix i que no és una altra que la fibromiàlgia. I cinc dies després va anunciar la suspensió de la gira europea, que havia de començar a Barcelona.

L’explosió d’empatia col·lectiva cap a la cantant està servida i cantada, com també l’escenificació d’un canvi de cicle en la seva carrera. Lady Gaga havia d’oferir els seus  únics concerts a Espanya al Palau Sant Jordi (21 i 22 de setembre), un local en el qual ja ha actuat tres vegades des del 2010. La gira, que aquest estiu va recórrer els Estats Units, basculava al voltant del disc 'Joanne', en què modula el seu extravertit registre dance pop incloent-hi tempos més recollits i sons acústics. Aquest treball, titulat així en honor a una tia seva que va morir als 19 anys d’una malaltia infreqüent, el lupus, anunciava un gir conceptual i ens preparava per a aquesta Lady Gaga exposada a la seva pròpia fragilitat que es confessa al film 'Five foot two'.

Un metre i 57 centímetres

El títol del documental, que la plataforma Netflix va estrenar arreu del món aquest divendres, al·ludeix a l’estatura de la cantant, cinc peus i dues polzades, és a dir, un metre i 57 centímetres, i està agafat d’un estàndard americà, 'Has anybody seen my gal?' (també conegut per la seva tornada: «five foot two, eyes of blue»), que van cantar en el passat 'crooners' com Dean Martin.  Un enunciat encaminat a destacar els límits humans de l’estrella pop. A la cinta la veiem a casa en el seu ambient, gravant amb col·laboradors de confiança com Mark Ronson i compartint reflexions: missatge per a Madonna, a qui diu que admira malgrat que li retreu que no li digui a la cara el que pensa d’ella. «Vull que m’empenyi contra la paret, que em besi i em digui que soc una merda», reclama Stefani Joanne Angelina Germanotta, italoamericana novaiorquesa com la veu de 'Like a virgin'. I pensaments sobre la superació de les seves inseguretats de joventut, quan no se sentia «ni intel·ligent, ni guapa, ni bona cantant». 

L'escena més dura del film la mostra descrivint entre sanglots el dolor que pateix en mig cos

Notícies relacionades

Però a mesura que la seva fortalesa anímica ha crescut, la física sembla haver-se anat ensorrant: l’escena més dura és quan la veiem ajaguda al sofà del seu apartament novaiorquès, amb boniques vistes al Central Park, descrivint entre sanglots el dolor que li recorre tota la part dreta del cos i que se li acaba concentrant a la cara. «És com si una corda em tibés d’un dit del peu per tota la cama, i després des de la primera costella fins a l’espatlla, i després pel coll, i el cap, i la mandíbula», precisa mentre una assistent li aplica compreses fredes.  «¿Què faria si no tingués aquestes persones per ajudar-me? ¿Què punyetes faria?», es pregunta.

Pel·lícula en marxa

Estem, en fi, davant del nu emocional d’una artista que sempre ha arrossegat fantasmes: aquella violació, als 19 anys, que segons va declarar l’hivern passat, li va ocasionar un xoc posttraumàtic crònic. El dolor que li produeix la fibromiàlgia, «fort però alliberador», ha estacionat el Joanne world tour (la intenció és reprendre l’any que ve les dates cancel·lades), però difícilment podrà acabar-la. Treballadora nata, si fa uns mesos va sorprendre al publicar una cançó inèdita, 'The cure' («si no puc trobar la cura / et sanaré amb el meu amor», diu ), l’any que ve ha d’estrenar-se la nova versió del film Ha nascut una estrella, que protagonitza amb Bradley Cooper. Al documental deixa clara la seva meta:  «Vull arribar a ser una vella estrella del rock».