QUAN L'OBITUARI DE L'ANY ES CONVERTEIX EN FELIÇ SINGLADURA

Vol 2016, destí a l'espai infinit

L'astronauta John Glenn dirigeix la singladura d'il·lustres personatges morts aquest any sota la música de Bowie, Prince i Cohen

6
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

En nom del comandant John Glenn i la seva tripulació, els donem la benvinguda al vol 2016 amb destí a l'espai infinit. Les targetes d'embarcament porten impresos noms i cognoms d'il·lustres personatges que ens han permès disfrutar de molts bons moments en la vida d'aquí.

Mentre duri la travessia, podran escollir entre la magnífica discografia de George MichaelDavid BowiePrince i Leonard Cohen, que s'alternarà amb el violí de Neville Marriner i les composicions per a orquestra de Pierre Boulez.

Han de saber que el disc dur connectat a les pantalles de cada seient conté també la filmografia d'Ettore ScolaMichael CiminoAbbas Kiarostami, Andrezj WajdaGil Parrondo o Eliseo Subiela.

LLIBRES, DRAMATÚRGIA

El vol etern permetrà burlar l'espai-temps per revisar la contundent obra literària d'Umberto Eco, Imre KertészLars Gustafsson, Elie Wiesel o de Harper Lee (recuperaran ‘Matar un rossinyol’), fins i tot per recórrer la dramatúrgia d'Edward Albee o de Francisco Nieva. Respirin fons. De fons, Bowie.que va tenir tan clar que emprendria aquesta singladura que va enviar un 'e-mail' de comiat al seu amic Brian Eno que va firmar amb el nom de Dawn (Albada). Sempre envoltat de misteri.

Com Prince. Només el príncep de Minneapolis podria confirmar, malgrat l'autòpsia, quin còctel de fàrmacs ens el va prendre. Somriu des que es va conèixer que la mort va ressuscitar la seva música.

Trobarem escarxofat en una butaca tron Fidel Castro, verd oliva, esgrimint un bon havà mentre espera l'instant que Dario Fo, autor de monòlegs satírics inoblidables, contingui la verborrea per col·locar-li un discurs. Enrere queda aquell convenciment que la història l'absoldrà. Castro i Fo, dos enormes escenògrafs, revolucionaris de tantes paraules, en plena conversa per a l'eternitat.

La melancolia banyarà segurament la trobada de Muriel Casals i Josep Maria Ballarín, als quals imagino amb les ales ben guanyades, mentre observen, com si no hi fos, l'estrambòtic Leandre de Borbó. Quanta feina es perdrà en terra el perruquer de tan peculiars bigotis i barba.

El somriure del Procés, com va definir Neus Tomàs Muriel Casals, deia que una de les seves aficions era quedar per sopar amb amigues i amics i dedicar unes hores a conversar. Segur que la dolça sobiranista s'apiadarà del bastard Borbó i l'ajudarà a no sentir-se desplaçat.

ENTRE CRUYFF I ALI

A bord es troben també dos personatges llegendaris en la història de l'esport: Johan Cruyff Muhammad Ali. L'holandès potser descobreixi si, com li va dir una vegada al periodista Edwin Winkels, «hi ha res allà a dalt», referint-se al més enllà després de recordar aquell ensurt que li va donar el cor de tant fumar i la mort del seu pare (als 45 anys d'un infart) i de la seva mare, una extraordinària nonagenària.

L'aeronau és tan àmplia que fins i tot hi ha una àrea perquè el profeta del gol munti un rondo al qual se suma un altre il·lustre del futbol, Césare Maldini, mentre Ali, abans Cassius Clay, fa guants amb la seva ombra. El campioníssim té fixa a la ment Rose Parks.

Aquella activista negra que es va negar a cedir el seient a un blanc va emprendre el vol el 2005. La seva imatge forma part de la galeria icònica del segle XX i enllaça amb la de Gretta Zimmer, aquella infermera que besa un marí a Times Square, Nova York, celebrant el final de la segona guerra mundial. El petó.

La safata dels petons la portarà Zsa Zsa Gabor, que ha arribat a l'embarcament a última hora, tan a prop d'haver superat els 99 anys. Potser ara, després de nou matrimonis, nou, la seductora actriu trobi el multimilionari amable i atent que sempre va somiar. El millor candidat, per allò dels calers, és Bhumibol Adulyadej, nonagenari rei de Tailàndia també conegut com el Grandiós.

HI EMBARCA CARRIE FISHER

La nòmina d'actors és notòria en aquest vol 2016, a la qual s'ha sumat abans de l'enlairament l'actriu que serà recordada com la princesa Leia, Carrie Fisher. I a penes un dia després la seva mare, Debbie Reynolds; no va poder suportar preparar els funerals de la seva filla i va agafar un seient rere seu. No s'avorriran, no, quan Gene Wilder els atrapi l'atenció imitant-se a si mateix a ‘El jove Frankenstein’. Imaginem una escena de l'absurd entre l'enorme Chus Lampreave, Nancy Reagan i George Kennedy. Dues actrius d'altura i un actor que recordem desencorbatat o amb uniforme de policia.

Carles Flavià, que se'ns va anar a la nit, els interrompria, segur, perquè deu haver trobat molta punta a la xerrameca que mantenen l'israelià Shimon Peres i l'egipci Butros Ghali.

FLAVIÀ, BARBERÁ, LA VENENO

Per enyorar Flavià s'ha de recuperar el retrat de Rafa Tapounet: "Mànager d'artistes, empresari de locals nocturns, monologuista iconoclasta, actor de vocació tardana, home espectacle integral i mestre de la irreverència ancorada en una profunda comprensió de l'ànima humana, si és que tal cosa existeix. Sacerdot de parròquia obrera, va perdre la fe i va penjar els hàbits el 1982".

De Peres i Gali, l'excapellà espremerà per a gaudi de les viudes de Pepe Rubianes la capritxosa coincidència de Rita Barberà i La Veneno. L'alcaldessa de València sacseja els glaçons de gel en el got llarg de whisky, tot conversant amb l'enorme transsexual. Cap acaba d'aclarir què se els va emportar per arribar a tal trànsit. A Barberá l'encaixa bé aquell refrany tan espanyol de “entre todos la mataron y ella sola se murió”. El rodolí no li agradarà a José María Aznar. ¿I a Mariano Rajoy? Vés a saber.

Atents a la megafonia amb aquest avís per satisfer els sentits: Per fi es menjarà excel·lent en un avió. El càtering va a càrrec de la mestra Mey Hofmann i el taral·lejarà en cada servei Elena Santoja, sempre 'con las manos en la masa'.

(De Hofmann, Pau Arenós va escriure perquè no l'oblidem: "Va transcendir l'ofici perquè va ser mestra: no només va cuinar (i molt bé) sinó que va ensenyar (i molt bé). Trenta-cinc anys al capdavant de l'escola i milers d'alumnes repartits pel planeta. Les llavors, que a la naturalesa volen empeses pel vent, i en el món professional, en avió").

L'ASTRONAUTA I L'AVENTURER

El comandant John Glenn, llegenda de l'espai, sap molt de com orbitar sobre els planetes. Ho va fer sobre la Terra. Si sorgeixen dubtes en la navegació compta amb Miguel de la Quadra Salcedo, l'aventurer amb aire de sant Francesc Xavier que mai se separa de la seva javelina.El llibre de cites d'aquest vol a l'infinit comença amb la que li va arrencar Juan Fernández a l'impulsor de la Ruta Quetzal: «L'elixir de l'eterna joventut està en la curiositat». Ho constata el doctor Joaquim Barraquer, que tant va ajudar a veure.

La tripulació té com a sobrecàrrec Emma Cohen, sense el plomatge de la Gallina Caponata. Ningú com la companya de Fernando Fernán Gómez per alegrar un viatge, perquè cada jornada sigui una festa. Com una Sigrid postmoderna per a un capità Trueno anomenat en realitat Víctor Mora, l'escriptor, traductor i guionista que va deixar milers d'orfes, esgotat després de dues dècades de lluita titànica contra malalties que se li anaven encadenant. 

Que el Capitán Trueno fos el primer pilot de globus aeroestàtic de la història és una altra de les metàfores d'aquesta singladura espacial.

CRÒNICA PERIODÍSTICA

Els periodistes Ignacio CarriónPilar Casanovas i Ivan Tubau aixecaran acta de tan gran singladura. Tot quedarà capturat per la càmera del fotògraf Jaume Mor, a qui enyoren a l'estat de Jalisco, Mèxic, i al barri barceloní del Poblenou.

Feliç ruta al vol 2016, amb destí a l'espai infinit. 'Flying Times'.

Notícies relacionades

(Fosa en blau cel, sona ‘Closing Time’ de Leonard Cohen)

Agraïments per ordre d'aparició: Jordi Bianciotto, Juan Manuel Freire, Ricardo Mir de Francia, Quim Casas, Rafa Tapounet, Nando Salvà, Elena Hevia, Idoya Noain, Albert Garrido, Neus Tomàs, Ernest Alós, David Torras, Adrián Foncillas, Joan Guillén Garfias, Olga Pereda, Ana Alba, Joan Ollé, Pau Arenós, Juan Fernández, Pepe Encinas, Agència Efe, diaris El País i El Mundo, i Youtube.