COP23 A ALEMANYA

Més de 20 països es comprometen a deixar d'usar carbó per generar electricitat abans del 2030

Els EUA, la Xina, Alemanya i Espanya no s'han sumat a l'aliança internacional

La iniciativa, impulsada pel Regne Unit i el Canadà, s'ha presentat en la cimera del clima de Bonn

amadridejos40954868 an activist holds up a banner reading  merkel  get out of th171116220823

amadridejos40954868 an activist holds up a banner reading merkel get out of th171116220823 / LEON KUEGELER

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos / Agències

Més d’una vintena de països, entre els quals hi ha el Regne Unit, França, Itàlia, Mèxic, Dinamarca o Àustria, han segellat una aliança global amb la qual es comprometen a eliminar el carbó de la generació energètica abans del 2030. La crema de carbó, que subministra el 40% de l’electricitat mundial, és una de la principals fonts de diòxid de carboni (CO2) d’origen antròpic.

La mesura, impulsada per la ministra de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Canadà, Catherine McKenna, i la ministra de Canvi Climàtic i Indústria del Regne Unit, Claire Perry, es va presentar en un acte celebrat ahir en la cimera del clima de Bonn (COP23). Entre els firmants no figuren ni Alemanya, que és l’amfitriona de la conferència, ni els tres primers emissors mundials de CO2 i consumidors de carbó: la Xina, l’Índia i els EUA. Tampoc hi són ni Espanya ni Polònia.

En canvi, també l’han subscrit Angola, Costa Rica, Fiji, Luxemburg, Illes Marshall, Bèlgica, Països Baixos, Nova Zelanda, Portugal, Finlàndia i Suïssa. L’objectiu és arribar a la pròxima cimera del clima de Katowice (Polònia) amb almenys 50 països en la plataforma. En el grup figuren també l’estat americà de Washington així com les províncies canadenques d’Ontario, Colúmbia britànica o el Quebec.

Notícies relacionades

Els firmants subratllen que els costos de generar electricitat a partir de fonts renovables (eòlica i solar) «s’han desplomat», i per això consideren que el desenvolupament de les tecnologies verdes «representa una oportunitat de milers de milions de dòlars».

En declaracions als mitjans a Bonn, l’exsecretària executiva de la convenció de l’ONU per al canvi climàtic, Christiana Figueres, va qüestionar que Espanya no estigui en aquesta llista de països, i que «des del Govern es posin traves a Iberdrola per anunciar el tancament de les dues centrals de carbó que té al país».