Espècie amenaçada

Els taurons estan en perill per la pesca excessiva

Un expert denuncia que cada any se'n pesquen 100 milions d'exemplars

dcaminal33920145 wildlife photographer of the year 2015    foto tho160517115608

dcaminal33920145 wildlife photographer of the year 2015 foto tho160517115608 / Thomas P Peschak

2
Es llegeix en minuts

Cada any es registren "menys de 10 atacs de tauró i la majoria d'ells són mossegades de prova" mentre que l'ésser humà en pesca més de 100 milions d'exemplars, fet que ha convertit aquesta espècie en "el grup de vertebrats més amenaçats a la Terra", ha denunciat a Efe l'ecòleg marí Pelayo Salinas.

Salinas, que treballa a la Fundació Charles Darwin, a la illes Galápagos, i és expert en esquals, lamenta que "ningú es queixi ni doni importància a la mort de tants milions de taurons a l'any per culpa de la suposada maldat i altres mites que hem pintat al voltant d'aquests peixos cartilaginosos".

La majoria d'atacs de tauró "no són per menjar-nos, sinó per saber què som els humans, ja que la mossegada és la seva forma de reconèixer l'entorn" i solen produir-se en zones amb residus orgànics o amb activitats esportives com el surf.

Aquest especialista ha recordat que "parlem d'animals salvatges" i que cal "entendre i respectar els seus hàbitats".

"Quan un va a veure tigres a Sumatra, ho fa en jeep, amb un guàrdia armat i a una distància prudencial" i no obstant "pretenem anar a nedar, surfejar o pescar en zones on s'alimenta el gran tauró blanc i que no ens passi res", ha resumit.

Salinas ha assenyalat que els taurons són "depredadors màxims" ja que controlen totes les espècies que tenen per sota en la cadena tròfica i, a més, "estan especialitzats a alimentar-se d'animals vells o malalts, amb la qual cosa milloren la genètica de les espècies" i en controlen l'excés.

Extinció

Així, a la costa est dels Estats Units "quan van extingir els taurons a la zona, les rajades van incrementar massa el seu nombre i van arrasar les poblacions de vieires" cosa que va afectar negativament no només l'ecosistema marí sinó l'activitat pesquera d'aquests bivalves després de més d'un segle de negoci.

"Ja hem reduït les poblacions de més del 90% de les grans espècies de depredadors marins", ha alertat Salinas, que es congratula de treballar en l'actualitat en "el millor lloc del món per estudiar taurons i promoure un model de convivència sostenible".

Les Galápagos acullen "la biomassa més gran de taurons del planeta" i compten amb una zona protegida de 40.000 quilòmetres quadrats, un verdader santuari per a aquests animals.

Pesca il·legal

Fa poques setmanes, una missió científica en aquesta regió del Pacífic en la qual participava Salinas va permetre interceptar un vaixell xinès que navegava amb més de 6.000 exemplars, la majoria d'ells taurons martell i taurons sedosos, peixos pescats il·legalment a les seves bodegues.

La pesca indiscriminada, a més del dens trànsit marítim, també ha reduït "pràcticament fins a l'extinció" el tauró blanc al Mediterrani. Fa poc la costa nord-africana i del sud d'Itàlia eren un viver "tradicional" i, de fet, "fins no fa tants anys, a les Balears es pescava aquest tipus d'esquals".

Les activitats humanes fan "cada vegada més rar que una femella i un mascle arribin a l'edat adulta i puguin copular", ja que la seva reproducció és complexa: són de creixement lent, crien molt tard i tenen poca prole, per la qual cosa "qualsevol tipus de pesca fa insostenible el seu desenvolupament".

Notícies relacionades

Salinas ha insistit en la necessitat de fixar i protegir per llei els corredors biològics i les àrees on desenvolupen la seva activitat depredadora i reproductiva després de la seva experiència amb el tauró martell, les femelles del qual crien als manglars sud-americans.

Per millorar la situació, "la clau està en el coneixement: molta gent ignora que un tauró val moltíssim més viu per a la indústria turística local que mort i venut com a carn".