AL SUD DE L'ARGENTINA

Espectacular ensorrament del característic pont de la glacera Perito Moreno

Des del 2012 no es produïa aquest fenomen natural

La glacera Perito Moreno es fractura cada quinquenni. / periodico

1
Es llegeix en minuts

El pont o dic que la glacera Perito Moreno forma sobre la península de Magallanes del llac argentí, a la Patagònia argentina, s'ha trencat aquest dijous en el marc del seu ensorrament cíclic, fet que no es produïa des del 2012.

A les 10.55 hora local (13.55 GMT), davant una multitud de turistes, s'ha ensorrat el frontal de gel de la glacera, ubicat al parc nacional de Los Glaciares, a la província argentina de Santa Cruz, al sud del país, que rep gairebé 700.000 turistes l'any.

El fenomen natural es produeix per la pressió que les aigües del llac Argentino exerceixen sobre un dic natural que el Perito Moreno forma en el seu lent avanç sobre la costa rocosa.

Aquestes pressions esquerden la glacera fins a formar un arc, que acaba per ensorrar-se de manera espectacular. Tots els ensorraments són diferents i en aquesta ocasió s'ha filtrat molt cabal d'aigua.

El març del 2012 es va registrar l'última ruptura, mentre que l'anterior a aquesta s'havia produït el 2008.

La glacera Perito Moreno, que té uns 200 quilòmetres quadrats d'extensió, està situat a la serralada dels Andes, límit natural entre l'Argentina i Xile, i és un dels pocs del món que es manté estable, sense retrocedir com a conseqüència de l'escalfament global.

Està ubicat al Camp de Gel Patagònic Sud, la tercera concentració de gel més gran del món després dels pols.

Notícies relacionades

La glacera fa 60 metres d'altura, com un edifici de 20 pisos, i la seva part front fa 5 quilòmetres.

El seu nom fa honor a Francisco Moreno (1852-1919), explorador de la zona austral de l'Argentina i director del museu de la Societat Científica del país.