¿On és ara el quarter general de l'Estat Islàmic?

La cúpula gihadista, després de la caiguda de Mossul i amb Raqqa assetjada, s'ha replegat a la ciutat siriana d'Al-Maiadin

zentauroepp39239232 attention editors   visual coverage of scenes of injury or d170709195819

zentauroepp39239232 attention editors visual coverage of scenes of injury or d170709195819 / ALAA AL-MARJANI

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Perduda Mossul i amb Raqqa encerclada per la milícia kurdoàrab recolzada pels EUA, els gihadistes de l’Estat Islàmic (EI) s’han quedat sense els dos grans bastions urbans del seu autoproclamat califat. Conscients que la caiguda de les dues places era inevitable, els líders del grup terrorista, amb Abu Bakr el-Baghdadi, que es va batejar a si mateix com califa Ibrahim, al capdavant, van abandonar aquests indrets i es van replegar fa uns mesos a un emplaçament més segur. En concret, es creu que Al-Baghdadi va abandonar Mossul el gener d’aquest any.

    

Fonts d’intel·ligència citades per mitjans nord-americans assenyalen que bona part de la cúpula de l’EI s’ha desplaçat a la regió siriana de Deir Ez-Zor, que encara segueix sota control del grup gihadista. En concret, el quarter general de l’ens gihadista s’ha instal·lat a Al-Mayadin, una ciutat ubicada a la riba del riu Eufrates i que abans de la guerra tenia una població d’uns 50.000 habitants.

    

La mudança va començar l’agost del 2016, quan es va començar a traslladar els líders de l’EI i les seves famílies cap aquella ciutat, segons l’International Center for the Study of the Violent Extremism. Més tard, entre el febrer i el març passats, la cúpula de l’EI va ordenar als responsables dels diferents departaments del Govern del califat que cobressin tots els impostos i multes pendents.

Segons s’anava recaptant els diners, es reenviaven en combois que sortien setmanalment cap a Al-Mayadin. Allà es van traslladar també totes les reserves de diners de què disposava el califat. 

Centre neuràlgic

Al-Mayadin és ara el lloc on l’EI, segons fonts citades per The New York Times, ha instal·lat el seu principal centre de propaganda i reclutament per internet, un instrument clau en l’estratègia del grup.

    

Per això, des de fa mesos, els avions de combat de la coalició contra l’EI bombardegen Al-Mayadin, en una acció que en mols casos ha provocat la mort de civils, com a l’abril, quan un atac va causar 106 morts, entre ells 42 nens.

Notícies relacionades

    

Encara que a la riba del riu bíblic floreix la vegetació, a pocs quilòmetres de les seves dues riberes apareix un inacabable desert que s’estén fins a l’interior de l’Iraq per la província d’Al-Qaim, també sota control gihadista. Un escenari perfecte per a l’EI que, segons els experts, s’entregarà a partir d’ara a una estratègia de guerra de guerrilles i als atemptats indiscriminats.