Sturgeon posa en marxa els preparatius per a un nou referèndum d'independència

 

  / REUTERS / RUSSELL CHEYNE

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

En un clar desafiament al Govern de Londres, la ministra principal d'Escòcia i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, ha anunciat la presentació la setmana que ve d'una nou projecte de llei de referèndum, per permetre en el futur la convocatòria d'una segona consulta sobre la independència d'Escòcia. L'esborrany serà sotmès a discussions i tràmits, de manera que pugui entrar en efecte si les negociacions del ‘brexit’ no s'ajusten al que Escòcia exigeix, segons ha donat a entendre Sturgeon.

L'anunci ha sigut rebut amb una llarga ovació pels 3.000 simpatitzants de l'SNP, en l'obertura de la conferència anual del partit a Glasgow que durarà fins dissabte. "Si per un moment has pensat que no faria el que calgués per protegir els interessos d'Escòcia, t'has equivocat", ha dit Sturgeon dirigint-se clarament a la primera ministra britànica, Theresa May.

DE 'BREXIT' A 'TORYBREXIT'

Sturgeon ha acusat els conservadors d'haver “segrestat el ‘brexit’” i ha promès lluitar contra una interpretació extrema, que implica la sortida del Regne Unit del mercat únic. “No ens equivoquem. L'ala més dretana del partit 'tory' està ara en ascens i està intentant segrestar el resultat del referèndum. El ‘Brexit’ s'ha convertit en ‘torybrexit’”, ha afirmat. El resultat, ha afegit, s'està utilitzant “com un permís per a la xenofòbia, que ha estat latent molt de temps i que ara surt a plena llum”, ha afegit Sturgeon.

Sturgeon ha insistit que Theresa May ha de respectar al 62% dels escocesos que van votar a favor de la permanència a la Unió Europea. La líder independentista ha negat als conservadors el mandat per imposar una versió extrema del ‘brexit’ “sense importar-los les ruïnoses conseqüències”. “Sospito que molts dels que van votar per la sortida ara veuen la retòrica i els actes dels 'tories' i pensen ‘això no és pel que vaig votar’”.

Els diputats de l'SNP al Parlament de Westminster s'oposaran a la legislació del ‘brexit’ i buscaran el suport d'altres partits en aquest sentit, ha anunciat Sturgeon. “La primera ministra”, ha afirmat, referint-se a May, “que potser té el mandat per fer sortir Anglaterra i Gal·les de la Unió Europea. No el té en absolut per treure arreu del Regne Unit del mercat únic”.  

Davant el desafiament de Sturgeon, un portaveu de Downing Street s'ha limitat a assenyalar que "la qüestió ja va ser abordada el 2014", en referència al referèndum d'autodeterminació que Escòcia va celebrar el setembre del 2014, en què el 55% dels escocesos van votar en contra de la independència. "Ara hem de concentrar-nos en el nostre treball conjunt per obtenir el millor acord amb la UE", ha afirmat la mateixa font.

TUSK: NOMÉS UN 'BREXIT' DUR

Notícies relacionades

Sobre el 'brexit', també n'ha parlat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, per qui el Regne Unit només té dues opcions sobre la taula: o un' brexit' dur o que no hi hagi finalment 'brexit', tot i que ha admès que pràcticament ningú considera viable aquesta segona opció, informa Silvia Martínez. Amb aquestes declaracions Tusk, responsable de negociar en nom dels Vint-i-set, descarta així un divorci de vellut i unes negociacions “suaus” quan el Govern britànic activi l'article 50 del Tractat de Lisboa que desencadena el procés de sortida. 

Tusk ha assenyalat que serà una negociació “difícil”, en què tothom hi perdrà i el primer, el Regne Unit.  "Comprin un pastís, mengin-se'l i mirin si encara segueix al plat”, ha irontizat. “El 'brexit' serà una pèrdua per a tots. No hi haurà pastís al damunt de la taula per a ningú, només sal i vinagre”, ha afegit.

La paraula del Parlament