DESGLAÇ ENTRE DOS ENEMICS HISTÒRICS

L''Adonia', primer creuer entre els Estats Units i Cuba en 50 anys

Més de 700 passatgers, entre ells una dotzena de cubans, viatgen en el vaixell després de retirar-se la polèmica mesura inicial de no acceptar viatgers d'origen cubà

jjubierre33737695 cubans watch as the first us to cuba cruise ship t160502170555 / ADALBERTO ROQUE

jjubierre33737695 cubans watch as the first us to cuba cruise ship t160502170555
icoy33737845 hab03 la habana  cuba  02 05 16   el buque  adonia160502165231
jjubierre33737890 cuban soldiers watch the carnival adonia cruise sh160502170609
jjubierre33737918 people watch carnival s adonia cruise ship arrive 160502170541
bgonzalez33734028 mia02   miami  ee uu    1 5 2016   la embarcaci n 160502101722

/

2
Es llegeix en minuts

L''Adonia' s'ha convertit aquest diumenge en el primer vaixell en 50 anys que fa un creuer entre els EUA i  Cuba a l'inaugurar des del port de Miami (Florida) la primera línia d'aquesta mena de trajectes marítims.

Després del tradicional bateig amb dolls d'aigua expel·lits per dos vaixells, l'embarcació de la companyia Fathom, filial de Carnival, va abandonar el port de Miami a les 16.05 hora local (20.05 GMT) amb destí a Cuba entre els aplaudiments dels seus 704 passatgers, una dotzena d'ells cubano-nord-americans, per embarcar-se en una travessia de set nits que inclourà parades a l'Havana, Cienfuegos i Santiago de Cuba.

"UN PRIVILEGI ENORME"

"Hem treballat moltíssim des que vam rebre l'aprovació del Govern cubà i del nord-americà. Ser la primera companyia que pot fer creuers, incloent-hi els que poden embarcar a Cuba, és un privilegi enorme", va manifestar el president i gerent general de Carnival Corporation, Arnold Donald. Diumenge des de primeres hores del matí, els passatgers que sortirien en aquest primer viatge començaven a arribar al port de Miami, conscients del caràcter històric del creuer, amb banderes cubanes i nord-americanes.

Alguns dels passatgers van sortir amb una emoció especial. Els cubano-nord-americans que van aconseguir adquirir els bitllets i obtenir la visa corresponent, com va ser el cas d'Isabel Buznego, han començat el viatge amb il·lusió. "Serà el viatge més emotiu", va reconèixer Buznego, mentre esperava per facturar i després de confessar que viu "sentiments contradictoris" per tornar a la terra que la va veure néixer després de tant de temps.

L'empresa va mantenir una política inicial de no acceptar viatgers d'origen cubà a la línia, en atenció a una llei del país caribeny que impedia als nacionals arribar-hi per mar, una decisió que va generar protestes de part de l'exili a Miami i fins i tot a una demanda civil per discriminació, que posteriorment va ser retirada. Carnival va rectificar i el 18 d'abril va anunciar que no faria distincions entre els seus passatgers, i es va mostrar disposada a postergar l'inici de la ruta si Cuba no donava l'autorització corresponent.

Finalment, el 22 d'abril, la companyia va confirmar que iniciava en la data establerta la seva ruta des de Miami a Cuba amb tots els viatgers, sense importar la nacionalitat, després que les autoritats d'aquell país donessin el vistiplau perquè els seus ciutadans entressin i sortissin de l'illa per via marítima.

ORIGEN CUBÀ

Gràcies a aquesta nova legislació, Arnie Pérez, conseller general de Carnival, i nascut a Cuba, serà la primera persona que dilluns baixarà del vaixell al port de l'Havana i es convertirà en el primer passatger d'un creuer dels EUA i que trepitja terreny cubà en més de 50 anys.

Notícies relacionades

La directora d'embarcacions de Carnival, Millie Martín, no podia reprimir les llàgrimes unes hores abans de tornar al seu país d'origen, on espera disfrutar de la "cultura, els paisatges i la gent", coses que a penes recorda ja que va sortir de Cuba amb 4 anys. "Encara que he viscut pràcticament tota la vida aquí, tinc les arrels cubanes i els meus pares sempre em van inculcar la cultura cubana", va declarar.

La sortida del vaixell va estar acompanyada breument per dues embarcacions de l'exili cubà, entre elles el vaixell 'Democracia', que amb suport de pancartes van demanar al Govern de Cuba que derogui el "discriminatori" sistema de visats que s'exigeix als nacionals de l'illa per entrar al país.