GENT

L'any incert d'Isabel II

Si alguna cosa està clara és que ha arribat el moment d'anar delegant responsabilitats en les noves generacions. Però la família no l'hi posa fàcil.

zentauroepp36737723 files  this file photo taken on october 27  2016 shows  brit170105191205

zentauroepp36737723 files this file photo taken on october 27 2016 shows brit170105191205 / JUSTIN TALLIS

4
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE

Isabel II va començar l'any amb un macabre tuit que la va donar per morta. Va ser una broma estúpida i una falsa alarma. Dimecres passat va condecorar personalment uns dels seus empleats a punt de jubilar-se. Els rumors es van disparar quan la sobirana no va anar a la missa familiar de Nadal, ni a la d'Any Nou a Sandringham, dos esdeveniments de compliment obligat al calendari dels Windsor. Sa Majestat tenia des de feia dies «un fort catarro», van anunciar a palau. Una forta grip per inaugurar el 2017, del qual la nonagenària es recupera lentament -segons la versió oficial- mentre llegeix la premsa i els informes oficials.

TRUMP I OBRES

Isabel II ha tingut fins ara una salut de ferro, però els anys passen. Últimament se la veu cansada, una mica més lenta al caminar, menys animada. Les seves aparicions públiques es van espaiant a poc a poc, tot i que la seva agenda segueix carregada. Altres membres més joves de la família reial la rellevaran en 25 de les organitzacions de les quals era patrona i a les quals ha renunciat.

Durant els pròxims mesos es podria enfrontar a un dels desafiaments diplomàtics més complicats del seu regnat: rebre com a amfitriona el flamant president dels Estats Units, Donald Trump. Per acabar-ho de complicar, a partir de l'abril, el palau de Buckingham estarà parcialment en obres. Una renovació de la instal·lació elèctrica, les canonades i les calderes, que durarà 10 anys i el cost de la qual s'estima en 430 milions d'euros. La factura, no sense polèmica, anirà a càrrec de l'erari públic.

NOVA VIDA, MÉS FEINA

¿Són uns ganduls els ducs de Cambridge? La simpatia popular cap la parella comença a disminuir. Refugiats a la residència de camp d'Anmer Hall, a Norfolk, el matrimoni ha sigut acusat per la premsa d'estar-se escaquejant de les seves tasques reials. Recentment es van publicar unes dades que mostraven que Caterina Guillem estan participant en la meitat dels compromisos públics que Carles i Diana van assumir quan el 1985, el mateix Guillem i el seu germà Enric tenien tres i un any, la mateixa edat que avui tenen Jordi i Carlota.

Ja fa uns mesos el príncep, de 34 anys, es va haver de defensar dels que l'acusaven de gandulejar. La feina com a pilot d'ambulàncies, a la qual dedicava 20 hores setmanals, no era un pretext suficient per a la seva escassa participació en actes en representació de la corona. Potser a causa dels retrets, i amb la finalitat de tenir un paper més actiu a la família reial, el matrimoni està pensant mudar-se amb els nens al palau de Kensington, la seva residència a Londres. A més d'alleugerir la càrrega a la sobirana, la seva presència a la capital permetrà a Jordi començar a anar a l'escola. L'elegida seria Wetherby, la mateixa on van anar el seu pare i el seu oncle.

AMOR EXPLOSIU

El príncep Enric podria donar la campanada el 2017. L'any serà decisiu en el prometatge amb l'actriu Meghan Markle. Serà quan la relació es consolidarà o es refredarà. A palau estan neguitosos. Que Enric ja s'hagi trobat amb el pare de Meghan s'interpreta com un indici que la relació pot ser seriosa.

Amb 32 anys, l'element més incontrolat de la família reial ha reconegut públicament que se sent sol i voldria tenir una companya. Meghan no dona el perfil recomanat d'una aspirant a princesa. És divorciada, americana, comedianta i desvergonyidament sexi. Cap d'aquetes circumstàncies juga a favor seu. Les fotografies més tòrrides de l'actriu a la sèrie 'Suits' ja s'han utilitzat per desqualificar-la.

Enric va emetre un dur comunicat contra l'assetjament i el racisme que la seva enamorada està patint als mitjans de comunicació. En aquesta aventura amorosa el príncep podria imposar la seva voluntat. Per ara, ell segueix vivint a Londres, i ella, a Toronto. De moment Meghan potencia el seu costat més humanitari divulgant els viatges que ha realitzat a Ruanda com a ambaixadora de l'organització canadenca World Vision.

PUGNA ENTRE CARLES I ANDREU

La disputa del príncep Andreu amb el príncep Carles pel futur estatus i privilegis de les seves filles, les princeses Beatriu i Eugènia, tindrà molt probablement continuació l'any 2017. Andreu, en una carta dirigida a la seva mare, hauria reclamat que les seves dues filles, nascudes del matrimoni amb Sarah Ferguson, tinguin un paper oficial i se'ls assignin plenes responsabilitats reials, amb feina a temps complet. A canvi, vol que les noies rebin un salari costejat pels contribuents. El seu germà gran i hereu al tron s'hi oposa.

Notícies relacionades

Andreu també reclamaria que les princeses disfrutin d'una vivenda oficial, presumiblement als apartaments del palau de Kensington. La seva por és que, una vegada amb Carles al tron, Guillem, Caterina i Enric eclipsin completament les seves filles. Isabel II es troba enmig de la batalla.

En una nota furiosa a la premsa, Andreu, polèmic representant del comerç i els negocis britànics, acusat d'aprofitar-se en benefici propi d'algunes missions a Europa de l'Est, va negar l'existència de la carta. El comunicat només va servir per tirar més llenya al foc. Tant Beatriu -sense ofici conegut- com Eugènia -que treballa com a directora adjunta en una galeria d'art a Londres-, tenen fama de fer una vida d'oci luxós, entre vacances i contínues festes. En això semblen seguir l'exemple de la seva mare, a qui estan molt unides. L'última de Sara Ferguson ha sigut una reclamació a Rupert Murdoch de 25 milions de lliures, pels «danys causats als seus ingressos», quan un periodista disfressat de fals xeic, i ara condemnat per la justícia, la va filmar oferint-li una cita de negocis amb Andreu, a canvi de mig milió de lliures.