Exposició inèdita

Abans que Leibovitz fos la fotògrafa més ben pagada del món

Arles exposa 8.000 fotos de l'etapa inicial de l'artista

lmmarco39547051 170804152626

lmmarco39547051 170804152626

2
Es llegeix en minuts
David Parreño Mont / Barcelona

Annie Leibovitz va presentar aquesta setmana a Arles més de 8.000 imatges de quan començava a fer fotos. Es poden veure aquest estiu, fins al 24 de setembre, a la Fundació Luma d’aquesta localitat de la provença francesa. Sota el títol d’Annie Leibovitz Archive Project #1: The Early Years, la mostra inclou imatges que va captar entre els anys 1968 i 1983 i que expliquen la seva evolució com a jove artista fins a aconseguir el reconeixement als 70. L’espai pretén recrear l’estudi de l’artista en mida XXL, amb les imatges, moltes d’elles en blanc i negre, penjades en plafons i els contactes a la vista. Leibovitz ha fotografiat per a les capçaleres més prestigioses les celebritats més conegudes del món de l’espectacle, des de Tina Turner fins a la reina Isabel II, passant per Bruce Springsteen, Richard Gere o Michelle Obama. Però la mostra exposa les primeres fotografies captades quan encara era alumna de l’Institut d’Art de San Francisco. També mostra els seus primers retrats com a fotògrafa per a la revista Rolling Stone, que s’acabava de fundar.  

LLEGENDA VIVA

La fotògrafa, de 67 anys i guardonada amb el premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats el 2013, es va posar a treballar amb dos mites del periodisme narratiu: Hunter S. Thompson i Tom Wolfe. Però als seus inicis no tot van ser retrats de famosos per encàrrec, també va recollir moments històrics com les protestes en contra de la guerra del Vietnam, imatges fosques i amb una forta càrrega dramàtica. Va ser una època volàtil i frenètica a nivell polític i cultural. Més que en qualsevol altre moment de la seva vida, fotografiava diàriament el món que l’envoltava. Molts dels seus retrats més famosos van ser captats llavors, però l’exposició conté molt material que rarament ha vist la llum.

    

Des dels anys 70, Leibovitz s’ha mantingut com una de les fotògrafes més prestigioses. Va ser l’última a retratar el músic John Lennon, abans que fos assassinat el 1980, i està considerada la fotògrafa més ben pagada del món. Les seves imatges han aparegut a Vanity Fair, Vogue i altres importants revistes. Ha exposat les seves obres en importants galeries i museus, incloent-hi la National Portrait Gallery de Londres i l’Hermitage de Sant Petersburg. 

Notícies relacionades

    

Cada fotografia d’aquesta «llegenda viva» –segons la Biblioteca del Congrés dels Estats Units– revela el seu desenvolupament artístic, a més a més dels estils i les influències que va rebre de cèlebres fotògrafs com Henri Cartier-Bresson i Robert Frank.